KOMMENTARER

Odvar Nordli (1927-2018)

Han var den siste av sitt slag

Odvar Nordli var en folkets mann.

ODVAR NORDLI (1927-2018): Hans lune humor og jordnære vesen var viktige karaktertrekk hos den tidligere statsministeren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ODVAR NORDLI (1927-2018): Hans lune humor og jordnære vesen var viktige karaktertrekk hos den tidligere statsministeren. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mange savnet ham under tv-serien om våre gjenlevende statsministre som gikk på NRK før jul. Men Odvar Nordli var i sitt 90. år da programserien ble laget og følte seg for gammel og sjuk til å delta. Han hadde utvilsomt tilført programmene snert og humor.

Nordli var statsminister i fem år, fra 1976 til 1981, da Gro Harlem Brundtland og den nye tid rykket inn i regjeringskontorene. Selv tilhørte han på mange måter den gamle tid. Nordli ble født i november i 1927, vokste opp i Stange i Hedmark i de harde trettiåra, da klassemotsetningene i fylket var sterke. Jeg snakket med ham om dette for seks år siden i forbindelse med biografien om Sylvia Brustad.

«Vil de ha kaffe?» «Har de noe i mot at je røker?», spurte han Brustad og meg, før han iført rutet flanellskjorte hjemme på Tangen ga oss en knivskarp analyse av hvorfor arbeiderbevegelsen har stått så sterkt i fylket, der han var fylkesmann fra 1985-93. Det er både artig og vemodig å høre opptaket fra samtalen der han forteller om de store forskjellene på Hedmark, «om de få som eide og de mange som ikke eide».

Hans største politiske triumf må ha vært stortingsvalget i 1977 – midt i hans statsministerperiode – da Arbeiderpartiet fikk 42,3 prosents oppslutning, høyere enn noen av hans etterfølgere har maktet. Fram mot kommunevalget i 1979 sank oppslutningen, og resultatet på 35,9 prosent ble beskrevet som det dårligste siden krigen. Det skyldtes ikke minst intern strid i partiet og toppledelsen. Nordlis største nederlag var da han på grunn av politisk strid og helsemessige problemer gikk av som statsminister vinteren 1981.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer