VENNER OG KOLLEGER: I over 30 år jobbet Odd Børretzen og Lars Martin Myhre sammen om flere utgivelser. «Noen ganger er det all right» og «Vintersang» er to av mange låter de to har gitt ut sammen. Her er de avbildet sammen i Sør-Frankrike i 2008.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet.
VENNER OG KOLLEGER: I over 30 år jobbet Odd Børretzen og Lars Martin Myhre sammen om flere utgivelser. «Noen ganger er det all right» og «Vintersang» er to av mange låter de to har gitt ut sammen. Her er de avbildet sammen i Sør-Frankrike i 2008. Foto: Agnete Brun / Dagbladet.Vis mer

- Han var en av de søte mennene, som bare var helt egen

Anita Skorgan minnes Odd Børretzen.

(Dagbladet): Odd Børretzen har i løpet av sitt 85 år gamle liv jobbet sammen med en rekke musikkaktører i Norge.

Natt til lørdag mistet Norge en av sine mest folkekjære stemmer, da Børretzen gikk bort etter en måneds sykeleie.

Hans mange kolleger tar minnene med seg videre.

Mer enn «all right» Den han hadde det tetteste og lengste musikalske samarbeidet med, er Lars Martin Myhre (56). I over 30 år framførte og laget de to vennene musikk sammen.

- Jeg har fantastisk mange gode minner fra vår tid sammen. Selve samarbeidet om å lage noe fint er nok det største, det er derfor vi holdt sammen så lenge. Vi ville gjerne at én og én skulle bli tre - at sum av tekst og melodi skulle bli noe større, og de gangene vi fikk til det, var vi veldig fornøyde, sier Myhre til Dagbladet.

Én av de gangene de nok klarte det, var da de laget albumet «Noen ganger er det all right», som ble utgitt i 1995. Tittellåta til sporet vant Spellemannpris for «Årets låt», og albumet er det som har ligget lengst på VG-lista, i hele 98 uker.

1926 - 2012: Natt til lørdag 3. november sovnet Odd Børretzen inn, 85 år gammel.   Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
1926 - 2012: Natt til lørdag 3. november sovnet Odd Børretzen inn, 85 år gammel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De to ble kjent på 80-tallet, da Børretzen flyttet til Tønsberg, og besøkte Myhres jazzklubb.

- En dag spør han meg om jeg kunne tenke meg å bli med på en jobb, i lukket avdeling i Sem kretsfengsel. Jeg takket ja, og vi dro dit sammen i juni 1981. Så ballet det på seg med noen NRK-ting, og vi holdt på videre. Etter 14 års samarbeid ga vi ut vår første plate sammen, «Noen ganger er det all right».

- Aldri mentalt gammel Børretzen var engasjert, raus og en kraftig antimoralist, minnes Myhre.

- Han var en mann som aldri ble gammel mentalt. Han holdt jo på til det siste. Det er noe som heter at folk skal dø med støvlene på. Odd gjorde det, sier musikeren.

Den siste samtalen mellom de mangeårige kollegene fant sted på telefon for noen dager siden.

- Jeg oppfattet at han ikke var i god form. Men du vet, det var ikke første gang Odd var syk. Det var ingen nyhet for ham at han kanskje skulle dø, sier Myhre.

Barneplatesamarbeid Også artist Anita Skorgan (53) hadde gleden av å samarbeide med Børretzen.

GODE MINNER: Vamp har flere ganger stått på scenen sammen med Børretzen. I 2000 utga de albumet «En annen sol» sammen. Øyvind Staveland (foran) minnes Børretzen som en usedvanlig flott mann.
Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
GODE MINNER: Vamp har flere ganger stått på scenen sammen med Børretzen. I 2000 utga de albumet «En annen sol» sammen. Øyvind Staveland (foran) minnes Børretzen som en usedvanlig flott mann. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Vi ble aldri dybdekjent, men vi hadde noen fine, minnerike samtaler bak scenen ved ulike arrangementer og ble kjent på den måten. Han slo meg som en varm, søt og lyttende person, sier hun til Dagbladet.

Børretzen og Skorgan jobbet sammen om barneplata «Våre beste barnesanger» som ble utgitt i 1996, der Børretzen synger for første gang på plate. De to møttes aldri under studioarbeidet.

Først da de ble nominert til Spellemannprisen for plata det året, og satt ved siden av hverandre under utdelingen, møttes de to musikerne.

- Jeg husker han sa så fint at han håpet at vi ikke vant. Han ville ikke gå opp på scenen å si noe. Og det slapp han jo, ler Skorgan.

- En original - Han var en av de søte mennene, som bare var helt egen. Det var bare én av ham. Som jeg kunne forstå, var han en dyp sjel, en original, som så verden på sin måte. Jeg oppfattet ham hverken som hevngjerrig eller slem, men som en mann med humor med en brodd, minnes Skorgan.

Vamp-sjef og fiolinist Øyvind Staveland har delt scene med Børretzen en rekke ganger. I år 2000 utga gruppa albumet «En annen sol», der Børretzen har bidratt med tekster og stemme.

- VIL BLI SAVNET: Kulturminister Hadia Tajik karakteriserer Børretzen som hele Norges kloke onkel, som satte livets små og store spørsmål i perspektiv.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- VIL BLI SAVNET: Kulturminister Hadia Tajik karakteriserer Børretzen som hele Norges kloke onkel, som satte livets små og store spørsmål i perspektiv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Den perioden vi jobbet sammen vil jeg huske som ett av høydepunktene i vår karriere, sier Staveland.

Gode minner - Han var en musiker av en annen verden. Da han sto på scenen med oss, var det i en egen atmosfære. Han hadde en respekt for musikere utenom det vanlige, fortsetter Vamp-frontfiguren.

Han minnes Børretzen som en usedvanlig flott og lun mann.

- Han var en mann med en eventyrlig blanding av humor og tilstedeværelse. Alle minnene vi har sammen er gode, sier Staveland til Dagbladet.

- Stor beundrer - Det er veldig trist. Jeg har vært så heldig å få lov til å jobbe med Odd et par ganger, og jeg var en stor beundrer, sier Ivar «Ravi» Johansen.

Ravi, som blant annet har hatt Børretzen som gjest i NRK-programmet «Landeplage» da han tok for seg låta «Noen ganger er det all right», husker ham som en enestående tekstforfatter og artist.

- Da jeg var yngre hendte det jeg satt oppe om natta og spilte dataspill og hørte platene hans om og om igjen. Det var musikk som kledde en fin natt.

- Nasjonal bestefar Ravi møtte Børretzen for første gang midt på 90-tallet.

JOBBET SAMMEN: Anita Skorgan og Odd Børretzen ble Spellemann-nominert for barneplata de laget sammen. Skorgan minnes ham som en original og søt person. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
JOBBET SAMMEN: Anita Skorgan og Odd Børretzen ble Spellemann-nominert for barneplata de laget sammen. Skorgan minnes ham som en original og søt person. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Odd og Lars Martin Myhre spilte en konsert på Vestfoldfestspillene, og da ble Jaga Jazzist spurt om å varme opp. Det var veldig ærefullt, og jeg tror ikke jeg turte å prate med han. Jeg sa kanskje hei.

- Han fremsto som en veldig mild figur som man på samme tid hadde en voldsom respekt for. Jeg synes beskrivelsen som en slags nasjonal bestefar passer godt.

- Det er viktig å huske på at han ble popstjerne som 70-åring. Vi har veldig få stemmer i samfunnet som er så gamle, og gjør at det er ekstra synd at han han nå er borte. Vi trenger 70-åringer på hitlistene.

- Blir sterkt savnet Kulturminister Hadja Tajik sier Børretzen vil bli sterkt savnet.
- Odd Børretzen hadde en særegen kunstnerisk finurlighet, han så ting fra en annen vinkel. Odd Børretzens stemme vil bli sterkt savnet, sier kulturminister Hadja Tajik til NTB. Tajik karakteriserer Børretzen som hele Norges kloke onkel, som satte livets små og store spørsmål i perspektiv.
- Gjennom visesangene, tekstene og hverdagsbetraktningene hans er vi er mange som opplevde å ha et personlig forhold til ham, sier hun.

 - VOLDSOM RESPEKT: - Han fremsto som en veldig mild figur som man på samme tid hadde en voldsom respekt for, sier Ravi om Odd Børretzen. 
Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
- VOLDSOM RESPEKT: - Han fremsto som en veldig mild figur som man på samme tid hadde en voldsom respekt for, sier Ravi om Odd Børretzen. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer