GODE KOLLEGAER:  Her er Andreas Lunnan og Lottelise Folge i 1993. Rett før jul fikk hun et brev av Lunnan med bilder av de to fra tida da de jobbet sammen i «Nær-tv». - Han er en av de aller hyggeligste kollegaene jeg noen gang har hatt, sier hun. Foto: Odd Wentzel / Dagbladet
GODE KOLLEGAER: Her er Andreas Lunnan og Lottelise Folge i 1993. Rett før jul fikk hun et brev av Lunnan med bilder av de to fra tida da de jobbet sammen i «Nær-tv». - Han er en av de aller hyggeligste kollegaene jeg noen gang har hatt, sier hun. Foto: Odd Wentzel / DagbladetVis mer

- Han var en av de største

Sørgende NRK-kollegaer beskriver Andreas Lunnan som et forbilde, raus og med glimt i øyet.

(Dagbladet): Natt til tirsdag sovnet Andreas Lunnan inn i sitt hjem i Trøndelag, 71 år gammel. Til slutt var det hjertet som sa stopp for den anerkjente programlederen.

- Andreas var en av de største profilene NRK har hatt. Han var allsidig, og hadde en egen evne til å komme i kontakt med folk. Han var nysgjerrig, glad i mennesker og god til å formidle. Jeg tror han var et stort forbilde, spesielt for unge programledertalent utenfor Marienlyst, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

- Brev før jul Lunnan etterlater seg kone og fire døtre. Han kom fra Skogn, og var med på å etablere NRKs lokalkontor på Steinkjer i 1975. Lunnan er kjent fra både tv og radio gjennom 41 år, og var en viktig profil for blant annet i «Nitimen» og «5 på».

Liselotte Folge var en av dem som jobbet tett med ham i «Nær-tv».

- Vi hadde det så gøy sammen! Han hadde et usedvanlig godt humør og var helt fantastisk å jobbe med. Programmet ble ufattelig populært, og hadde over en million seere. Før vi gikk i studio spilte han på et hvitt flygel, for at vi skulle komme i stemning, sier Folge.

- EN AV DE STØRSTE:  Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas mener Andreas Lunnan er en av de største profilene NRK har hatt. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
- EN AV DE STØRSTE: Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas mener Andreas Lunnan er en av de største profilene NRK har hatt. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

De to har hatt kontakt siden da, og rett før jul fikk hun et brev fra ham i posten. Der lå det bilder fra «Nær-tv»-tida, og Lunnan hadde skrevet at han håpet hun hadde det bra, og at hun ville ha glede av bildene.

- Han er en av de aller hyggeligste kollegaene jeg noen gang har hatt. Jeg ble sjokkert da jeg hørte om dødsfallet, selv om jeg visste han var syk. Jeg tenkte at han ville leve evig - han hadde jo så sterk livsgnist, sier hun.

- Et forbilde Agnes Moxnes er også en av dem som har jobbet med Lunnan. De to ledet NRKs direktesendte 17. mai-sending i 1993. Hun beskriver ham som varm, interessant og kunnskapsrik.

- SATTE SPOR:  Dan Børge Akerø mener Lunnan satte tydelig spor etter seg. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
- SATTE SPOR: Dan Børge Akerø mener Lunnan satte tydelig spor etter seg. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer

- Han var en prins av en annen verden, en supermann! Han var absolutt et forbilde, sier hun.

Alf Tande-Petersen, ofte kalt Tande-P, tok budskapet tungt i går. Han beskriver Lunnan som en flott kamerat og en mediemann til fingerspissene.

- ET SAVN:  Det sier kollega Vidar Lønn Arnesen om at Lunnan nå er borte.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
- ET SAVN: Det sier kollega Vidar Lønn Arnesen om at Lunnan nå er borte. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

-  Vi har hatt mange fine samtaler, både private og profesjonelle. Andreas var veldig glad i grasrota, og hadde alle de egenskapene jeg har forsøkt å få. Han var så jordnær at han hadde grasrota nærmere hjertet enn sine egne føtter, sier Tande-P.

Det kjenner også Petter Nome seg igjen i. Han sier han har stått Lunnan nær, og forteller at de to jobbet sammen på flere prosjekter.

 - JORDNÆR: Petter Nome beskriver Lunnan som jordnær, generøs, varm og positiv.

Foto: Ida Von Hanno / Dagbladet
- JORDNÆR: Petter Nome beskriver Lunnan som jordnær, generøs, varm og positiv. Foto: Ida Von Hanno / Dagbladet Vis mer

- Jeg føler en sorg, han var en viktig person. Han var en slik person man føler man raskt får et nært forhold til, og som blir sittende igjen i sjela. Jeg vil huske ham som generøs, varm og jordnær. Det var ikke noe jåleri eller dill-dall ved ham, sier Nome.

- Et savn Programleder og NRK-profil Vidar Lønn Arnesen møtte Lunnan gjennom kona si, da hun var produsent for Lunnans tv-program «5 på».

- Vi har mistet en stor stemme. Det er et savn. Ikke bare for radiolyttere, men også fordi han har reist mye rundt og underholdt som pianist. Mange har derfor et forhold til ham, sier Lønn Arnesen.

- BRUKTE DIALEKT:  Tore Strømøy vil huske Lunnan for at han aktivt brukte trønderdialekta, noe han selv er opptatt av. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- BRUKTE DIALEKT: Tore Strømøy vil huske Lunnan for at han aktivt brukte trønderdialekta, noe han selv er opptatt av. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Både han og Dan Børge Akerø beskriver Lunnan som en person med glimt i øyet.

- Det er trist, han døde altfor tidlig. Han har satt tydelige spor, og etterlot seg mange flotte programmer. Han var en dyktig journalist med gode intervjuteknikker, sier Akerø, som vil minnes Lunnan for sin lune trønderhumor.

- NÆR GRASROTA For Alf Tande Petersen var Lunnan et forbilde, og trekker fram hvordan han var opptatt av grasrota. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- NÆR GRASROTA For Alf Tande Petersen var Lunnan et forbilde, og trekker fram hvordan han var opptatt av grasrota. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Også Tore Strømøy trekker fram Lunnans trønderske forankring.

- Han var den første programlederprofilen av noe kaliber fra Trøndelag. Jeg husker ham for å bruke trønderdialekta og sine dialektprogram, sier Strømøy.

Hjerteproblem Lunnan har vært åpen om sine hjerteproblemer etter infarktet i 1979. Han engasjerte seg i opplysningsarbeid rundt hjerte- og karsykdommer, og skrevet bøkene «Med hjerte i fatle» og «Hjertebanken».

- INNOVATIV:  Andreas Diesen mener Lunnan var innovativ og dyktig, og ikke redd for å gjøre det ingen andre hadde gjort før ham.
Foto: Lars Eivind Bones
- INNOVATIV: Andreas Diesen mener Lunnan var innovativ og dyktig, og ikke redd for å gjøre det ingen andre hadde gjort før ham. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Andreas Diesen (66) kjente Lunnan godt. Han beskriver kollegaen som raus, jovial, proppfull av ideer og uredd for å gripe fatt i noe ingen hadde gjort før.

- Det er veldig trist å vite at han ikke er her. Han skulle fått muligheten til å få en fin pensjonisttilværelse, men han hadde et fint og rikt liv. Jeg vil huske ham som en positiv og spøkefull kollega med. Mennesker som ham er det ikke mange av, sier Diesen.