- Han var en ganske liten mann

Dronning Sonja åpnet New York-utstilling.

- HELDIG: Da dronning Sonja åpnet en utstilling i New York i går, snakket hun blant annet om sitt møte med Andy Warhol. Her fra da hun viste fram portrettene Warhold har laget av henne i en utstilling på Henie Onstad i fjor. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
- HELDIG: Da dronning Sonja åpnet en utstilling i New York i går, snakket hun blant annet om sitt møte med Andy Warhol. Her fra da hun viste fram portrettene Warhold har laget av henne i en utstilling på Henie Onstad i fjor. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer

«MUNCH | WARHOL og det mangfoldige bildet» heter utstillingen i Scandinavian House i New York. Den er en del av 150-års jubileet til Munch, som i år markeres verden over.

- Jeg synes det er veldig spennende å få lov til å være med på dette. Det er jo noe som skjer i tiden, sier dronningen til NTB.

Møtte Warhol 30 kunstverk fra Munch og Warhol skal stilles ut de neste tre månedene og dronningen legger ikke skjul på at hun er en stor tilhenger av begge de to kunstnerne.

- Jeg var heldig og fikk møte Andy Warhol i sin tid, men jeg var for ung til å møte Edvard Munch. Gjennom denne utstillingen får jeg derimot møtt dem begge, sa dronningen under åpningen. Da Munch døde i 1944 var hun sju år gammel.

Dronningen ble selv portrettert av Warhol i 1982, fem år før han døde i en alder av 58 år.

- Han var en ganske liten mann. Han var energisk og litt nervøs, men veldig sympatisk. Hele mannen var fascinerende, minnes dronningen.

To ikoner Til stede i Scandinavian House var også Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen. Museet i Oslo har bidratt med fire Munch-bilder til New York-utstillingen.

- Andy Warhol er på en måte popkulturens virkelig store ikon og Edvard Munch er jo vårt store ikon hjemme i fedrelandet. Så det å sette dem i sammenheng her i New York er helt fantastisk, sier han til NTB.

Utstillingen baserer seg på fire av Munchs motiver: «Skrik», «Madonna», portrettet av fiolinisten Eva Mudocci og Munch eget selvportrett. Alle fire ble videreutviklet av Warhol i 1984.

Fant inspirasjon - Warhol har anvendt Munchs kunst. Han ble inspirert av Munchs og hans tematikk. De var jo begge kunstnere som jobbet med trykk, forklarer Henrichsen.

Dronning Sonja ser virkelig verdien av utstillingen i New York, som vil være åpen for publikum fram til 27. juli.

- Warhol gikk tilbake til Munch og fant inspirasjon. Han videreutviklet og fant nye veier innen trykk-kunsten. Det er viktig at denne delen av kunsten blir vist og forstått, sier dronningen.

Mottok pris I tillegg til å åpne utstillingen, mottok dronningen torsdag også den nye prisen Nora Award. Den ble delt ut av Det norsk-amerikanske handelskammer og har som formål å hedre kvinner som oppnår ekstraordinær suksess innenfor et gitt felt.

- Det er alltid en glede å promotere Norge i utlandet. Jeg får energi bare av å komme hit til New York og USA, sa en rørt dronning Sonja da hun mottok prisen under en lunsj i Bryant Park torsdag.

(NTB)