Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han var et livlig og fantastisk menneske

Venner og kolleger i sorg etter Larssens bortgang.

I SORG: Lars Andreas Larssens tidligere sjef Toralv Maurstad, kollega Kari Simonsen, søster Trude Drevland, og Per Christian Ellefsen. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet / Scanpix / Stella Pictures
I SORG: Lars Andreas Larssens tidligere sjef Toralv Maurstad, kollega Kari Simonsen, søster Trude Drevland, og Per Christian Ellefsen. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet / Scanpix / Stella Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I dag morges døde skuespilleren Lars Andreas Larssen. Han ble 78 år.

- Han var et livlig og fantastisk menneske, sier skuespiller Kari Simonsen.

Hun spilte mot Larssen i «Peer Gynt» på Gålå og tre andre teaterstykker.

- Han var veldig omsorgsfull, han skrek ut dersom noe var urettferdig. Han var en morsom skuespiller og en veldig fin og inspirerende kollega å spille sammen med, sier hun i dag.

- Vi gikk i samme klasse på teaterhøyskolen i 1956. Han var et engasjert og morsomt menneske, sier Simonsen.

Ordfører i sorg Ordfører i Bergen, Trude H. Drevland er søsteren til Lars Andreas Larssen. Hun tok til Twitter etter at dødsfallet ble kjent.

«Det er med stor sorg jeg i dag har mottatt budskapet om at min bror og sjelevenn Lars Andreas er død! Hvil i fred kjære broren min!», skrev hun på sin Twitter-profil i dag.

- Vemodig Også skuespiller Toralv Maurstad mottok nyheten om Larssens bortgang med sorg.

- Vi var ikke så veldig nære de siste årene, det er lenge siden vi gikk sammen på skolen, men den gangen visste jeg ikke at han skulle bli det politiske mennesket som han ble. Det var først etter teaterhøyskolen at han ble politisk aktiv. Det er vemodig at han nå er borte, sier han til Dagbladet.

Han var tidligere teatersjef på Nationaltheatret, og var dermed Lars Andreas Larssens sjef i åtte år.

- Jeg husker ham som en fargerik og begavet fyr. Vi var på hver vår side under streik og vanskeligheter i den perioden, og jeg kjente ham ikke veldig godt privat, men han var en bra mann for teateret, sier han.

- Hva vi du huske best?

- Jeg husker jeg satte ham i scene på Torhovteatret i et stykke som het «Harvey», som handlet om en original som gikk rundt omkring med en stor kanin som ingen andre så. Der var han meget bra, meget bra. Lars Andreas var en fargeklatt og en glitrende artist. Han var en stor underholder.

- Fantastisk kollega Også tidligere kollega Per Christian Ellefsen minner Larssen som er god kollega.

- Jeg synes jo han var en fantastisk kollega å følge, og husker særlig den perioden han var på Torhovteateret. Der ga han meg mange nye, flotte impulser gjennom en fantastisk form for teaterlek, sier skuespillerkollega Per Christian Ellefsen.

Ellefsen har bare gode ord å si om sin nå avdøde venn.

- Jeg har også jobbet med ham, og opplevde ham som en varm, hyggelig og vennlig kollega, som det alltid var morsomt å snakke og diskutere med. Han hadde en stor varme og omsorg for andre mennesker, fortsetter han.

Fine minner - En personlighet i norsk teater er forsvunnet. Jeg har mange morsomme og fine minner om Lars Andreas. Vi spilte sammen i mange år i Peer Gynt på Gålå. Han var som en «Veslefrikk med fela». Folk flokket seg om ham, når han øste av sitt repertoar. Og det spente fra stor dramatikk til skrøner nordfra. Det rant ut som en Sareptas krukke. En sterk personlighet, skriver Mari Maurstad i en tekstmelding til Dagbladet.

- STERK PERSONLIGHET: Mari Maurstad og Lars Andreas Larssen spilte mange år sammen på Peer Gynt på Gålå. Foto: GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
- STERK PERSONLIGHET: Mari Maurstad og Lars Andreas Larssen spilte mange år sammen på Peer Gynt på Gålå. Foto: GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet Vis mer

Også skuespiller Elsa Lystad (83) vil minnes Larssen som en person med mange gode kvaliteter.

- Det er veldig trist at han har gått bort. Jeg har hatt stor glede av å arbeide med ham. Det er vanskelig når han plutselig er borte. Det er lenge siden vi har vært sammen, men jeg husker alle de gode minnene sammen med ham så godt. Han var et menneske som hadde veldig mye å by på. Han var så til stede, noen mennesker det til stede, og Lars André var en av dem, sier hun til Dagbladet.

- Han hadde så mange sider. Han brukte så mye av det at han var nordnorsk, og så hadde han all den humoren. Han var et levende menneske som jeg har vært glad for å kjenne, sier hun.

Teatersjefen om dødsfallet Hanne Tømta, teatersjef ved Nationalteatret engasjert, radikal skuespiller, som deltok i teatrets oppsøkende virksomhet på 1960- og 70-tallet. Han vil også bli husket for sine komiske og burleske roller, som i «Vi betaler ikke» av Dario Fo og «Kong Ubu» av Alfred Jarry — og, som en av hans siste store roller på Nationaltheatret, som baronen i Ludvig Holbergs «Jeppe på Bjerget», påpeker hun.

- Vi husker Lars Andreas Larssen som en folkekjær, engasjert, humoristisk og svært dyktig fagperson. Han var en av Nationaltheatrets store profiler — og han har gitt et verdifullt bidrag til utviklingen av norsk teater. I dag går tankene våre til hans nærmeste familie, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Samboer om sykdommen I 2008 stilte Larssens samboer, Monna Tandberg, opp i intervju med Aftenposten, hvor hun snakket ut om den triste skjebnen til sin kjære.

- Det er både sårt og vanskelig å oppleve hvordan en som står en nær gradvis forsvinner inn «i skumringslandet», sa hun til Aftenposten den gang.

Den folkekjære skuespilleren ble nemlig rammet av Alzheimer for flere år siden.

- Det å miste sin kjæreste og kollega over tid, er en sår, vanskelig og uvirkelig opplevelse. Han er der, tilsynelatende lik seg selv, men jeg når ikke fram til ham. Mottakerapparatet er ikke der. I første fase av sykdommen var han ofte på besøk hjemme hos meg, men nå mener personalet at han har best av å være i ro på ett sted, med klare rutiner. Så sant jeg kan, besøker jeg ham hver dag, fortalte hun til Aftenposten.

- GLAD FOR Å KJENNE HAM: Skuespiller Elsa Lystad om sin venn. 
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
- GLAD FOR Å KJENNE HAM: Skuespiller Elsa Lystad om sin venn. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart