Han var Frankrikes tøffeste rocker, festet med Jimi Hendrix og ble kompis med Bob Dylan

Wandrups utvalgte: På tide å børste støvet av en gammel EP.

FRANSK IKON: Johnny Hallyday (1943-2017) het opprinnelig Jean-Philippe Léo Smet. Han var Frankrikes svar på Elvis & Co. og sang både på fransk og engelsk. Gjennom hele karrieren var han en populær artist. Han støttet tidligere president Nicolas Sarkozy, som spøkefullt kalte ham sin spesialrådgiver.
FRANSK IKON: Johnny Hallyday (1943-2017) het opprinnelig Jean-Philippe Léo Smet. Han var Frankrikes svar på Elvis & Co. og sang både på fransk og engelsk. Gjennom hele karrieren var han en populær artist. Han støttet tidligere president Nicolas Sarkozy, som spøkefullt kalte ham sin spesialrådgiver. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VINYL-EP: På 1960-tallet var jeg den lykkelige eier av en EP med Johnny Hallyday, den franske rockeren som døde tirsdag, 74 år gammel. Jeg husker ikke hvordan den havnet hos meg, men vi guttunger byttet plater på en hektisk børs. Jeg var den eneste som hadde Frankrikes Elvis. På plata, som jeg spilte om og om igjen, sang han «Whole Lot Of Shakin’ Goin’ On», «I Got A Woman», «Be-bop-a-lula» og «Bill Bailey».

MIN GAMLE vinyl-EP holder stadig mål.
MIN GAMLE vinyl-EP holder stadig mål. Vis mer

På baksida av coveret står det at innspillingene er gjort i Nashville. Hallyday skulle slå igjennom i USA. Han gir jernet. Jeg spilte den masse. Sammen med Elvis’ «King Creole»-EP var plata den tøffeste jeg eide.

Jeg leste at Hallyday var en venn av Edith Piaf. Han ble kompis med Bob Dylan, da han var i Paris. Jimi Hendrix varmet opp for ham i 1966. Det fins bilder av de to som fester sammen etterpå. Han var gift med den vakre, blonde skuespilleren Sylvia Vartan. I 1985 spilte han hovedrollen i Jean-Luc Godards noir-fantasi «Detective» (1985), seinere i Hong Kong-regissøren Johnny Tos «Vengeance» (2009). Pluss en haug med andre filmer. Han sang fra Eiffeltårnet for en halv million mennesker i 2000. Ni og en halv millioner fulgte konserten på TV.

I går fant jeg fram plata igjen. Den holder stilen. Den lyder like frisk og rå som den gjorde da jeg la den på spilleren første gang. Jeg leser at den er til salgs i en nettbutikk for 450 euro. Goodbye Johnny, min er ikke til salgs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer