Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han var invitert til å tale, men den svenske forfatteren gikk til verbalt angrep på kulturministeren

- Bondsk og reaksjonær, sier forfatter Mustafa Can om kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Statsråden kaller innlegget forutsigbart.

VILLE HA DEBATT: - Vi ønsket å starte en debatt om ny kulturmelding, noe vi fikk, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til Dagbladet. Foto: NTB Scanpix
VILLE HA DEBATT: - Vi ønsket å starte en debatt om ny kulturmelding, noe vi fikk, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske forfatteren Mustafa Can var invitert til å holde et innlegg da Kulturdepartementet i dag inviterte representanter for norsk kulturliv til en konferanse om innholdet i den kommende kulturmeldingen.

Can brukte anledningen til å ta et hardt oppgjør med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som hadde innledet konferansen kort tid tidligere.

KRITISK: Den svenske forfatteren Mustafa Can. Foto: Cappelen Damm
KRITISK: Den svenske forfatteren Mustafa Can. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Møtt med jubel og applaus

Særlig kritiserte Can kulturministerens mye omtalte Facebook-oppdatering fra i vinter, der hun erklærte at hun var stolt av det norske, av «Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt».

- Hvis dette er hva dere skal tilby omverden, da har dere ryddet veien mot en kulturskumring. Det er ingen uskyldig uttalelse, sa Can, i et innlegget som ble møtt med stor jubel og til dels stående applaus fra salen.

- Det er signalpolitikk, populistisk. Er dette smått reaksjonære og bondske blunket et innlegg for å forsvare norske verdier og tradisjoner? Hvorfor skryter hun ikke av Toril Moi eller Kjell Askildsen eller likestillingen eller velferdsstaten, spør Can.

- Stanger pannen blodig

Can mente også at det at Høyre sitter i regjering med Fremskrittspartiet forpliktet Hofstad Helleland til å utdype hva hun mente.

- Om en regjering inngås med et parti som bruker en nasjonalistisk, proteksjonistisk retorikk, et parti som nærer en kronisk forakt mot kulturutøvere, et parti som stanger pannen blodig for norske verdier og norsk kultur, uten å kunne gi noen dypere forklaring på hva disse verdiene er, ja, da er ikke kulturministerens uttalelse så merkelig.

Det var ellers spesielt den markedsliberalistiske tilnærmingen til kulturpolitikk Can bebreidet Fremskritsspartiet, som han også beskyldte for å «grave kulturens grav».

- Det er hva slike partier står for: Bort med kulturpolitikken som bare gagner en masse utøvere som hater kapitalismen og konsumerismen. Bort med operaen, eller betal for den selv. Strup statlige garantilønninger til kunstnere, null ut stipendordningene på statsbudsjettet. Avskaff pressestøtten.

Innadvendt nasjonalisme

Etter konferansen utdypet Can overfor Dagbladet hva han hadde ment.

- Du var tydelig kritisk til at et nasjonalistisk parti skal påvirke kulturpolitikken. Hvorfor det?

- Nasjonalismen er innadvendt, begrenset, og representerer først og fremst det egne, gjerne en oppbyggelig kultur der kultur og nasjon blir synonymer; et nasjonsbyggingsprosjekt som formidler skjønnhet, moral, gamle idealer og disiplin. Kulturen og kunsten skal ikke utfordre eller vekke anstøt - noe den venstrevridde urbane kultureliten streber etter å gjøre med dyr, smal og ubegripelig abstrakt kunst. På den måten stiller høyrepopulismen, og dermed indireke selv Høyre, estetikkens autonomi opp mot samfunnsmoral og samfunnsnytte.

- Hvorfor ville du spesifikt kritisere Facebook-oppdateringen til Linda Hofstad Helleland?

- Denne kulturpolitiske retorikken sveiper som en sykdom over hele Europa: Kultur og kunst er en luksus som settes opp mot velferd. Heller skattemidler som kan gå til bestefars hofteoperasjon og til folkelige aktiviteter enn til kulturell eksperimentlyst.

Produsenter eller konsumenter

Can kalte meldingen typisk for «den nye borgerligheten».

- Den nye borgerligheten, eller politikken i og for seg, har ikke noe problem med å posere med sin dannelsesforakt og antiintellektualisme. Man har et materialistisk syn på mennesker som ene og alene en økonomisk skapning: Vi er enten produsenter eller konsumenter.

- Du etterlyser en borgerlighet med andre verdier enn markedets. Hva legger du i det?

- Noe har hendt med borgerligheten som historisk har vært det kulturbærende sjiktet. Innenfor det borgerlige var dannelse lenge et ideal. Det å kunne fremmedspråk, orientere seg i humaniora og akivt ta del i kulturlivet ansås utviklende for individet og dermed for samfunnet, sier Can.

- Jeg savner en borgerlighet som ikke faller på kne for nyliberalismen og som ikke er kulturfiendtlig. Som ikke lever etter den enkle økonomiske logikken som sier at alt som ikke er lønnsomt skal bort. En borgerlighet som ikke reduserer kulturen til en handelsvare som alle andre handelsvarer, som ikke alltid måtte måle kulturens verdi siden disse ikke er lette å måle. En borgerlighet, men også et næringsliv og et sosialdemokrati som ikke er besatt av økonomi, teknikk og ingeniørskap i ulike former.

- Kan bli antiintellektuell

Fra scenen beklaget Can at politikere i stor grad bare ville vedgå å lese krim og ha et folkelig kulturforbruk.

- Politikken har blitt antiintellektuell. Å bli et dannet menneske i dag har blitt subversivt. Det er noe av et mysterium at et samfunn som hyller likheten og som gjennom tiårene har anstrengt seg for å gjøre utdannelse, kunst og kultur tilgjengelig for alle, har fostret medborgere som ikke skammer seg over å drive med kroppsbygning, men som rykker tilbake i forlegenhet ved tanken på å bli eller være dannede mennesker.

Han la til:

- Kulturlivet trenger borgerligheten, en borgerlighet med andre verdier en bare økonomiske. Borgerligheten har vunnet den økonomiske debatten. Men den er i ferd med å tape idékampen om samfunnet og kulturen. Frihet som reduseres til valgfrihet foran impulskjøpets potetgullhylle er ikke nok for et samfunn som vil kalle seg sivilisert.

Linda Hofstad Helleland måtte selv forlate salen under innlegget for å rekke Stortingets spørretime. Men hun tvitret like etter:

- Tydelig og polemisk innlegg fra Mustafa Can. Stor takhøyde og temperatur er det vi vil ha i debatten om ny kulturmelding.

- Forutsigbar

Onsdag kveld kommenterer hun imidlertid påstandene til forfatteren overfor Dagbladet.

- Et oppstartsmøte om fremtidens kulturpolitikk hvor man bare inviterer folk som støtter ens eget syn, tror jeg hadde blitt en kjedelig start. Vi inviterte selvfølgelig også folk med et kritisk syn på vår kulturpolitikk. Vi ønsket å starte en debatt om ny kulturmelding, noe vi fikk. Selv om Can var ganske forutsigbar, sier statsråden.

Hofstad Helleland forteller at Facebook-innlegg, à la julehilsenen Can kritiserte, er noe hun vil fortsette med.

- Det at jeg snakker om norske verdier, tradisjoner og kultur som folk rundt om i hele landet er opptatt av på min FB-side, forventer jeg at irriterer noen, men det kommer jeg altså til å fortsette med. Ikke ulikt Mustafa Can selv vil jeg tro, men han klarte ikke å overbevise meg om at jeg må slutte å snakke om det folk er opptatt av, sier Hofstad Helleland og fortsetter:

- Med 650 deltakere, og mange ulike foredragsholdere, fikk vi i dag mange perspektiver på kultur og politikk. Kultur er noe som engasjerer, og det har vært en spennende og inspirerende dag, sier kulturministeren til Dagbladet.