FORFATTERDEBUTERER: Yngve Knausgård, storebroren til Karl Ove Knausgård, har skrevet bok om bandet The Aller Værste. Nå drømmer han om å skrive biografien til Delillos.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORFATTERDEBUTERER: Yngve Knausgård, storebroren til Karl Ove Knausgård, har skrevet bok om bandet The Aller Værste. Nå drømmer han om å skrive biografien til Delillos. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Han var lillebror Karl Ove Knausgårds musikalske mentor

Nå bokdebuterer Yngve Knausgård med 85 sider om rockbandet The Aller Værste.

VOSS (Dagbladet): Morgenbladet og Falck forlag har invitert hundre norske musikere til å stemme over sine ti favorittplater, hvor hver plate får en bok. I dag blir det kjent hvilke ti som har nådd toppen.

Yngve Knausgård har skrevet en 85 sider lang bok om The Aller Værstes «Materialtretthet» fra 1980.

- Det var min helt klare favoritt den gangen. The Aller Værste var mitt band, jeg forbandt meg med dem hundre prosent, sier Yngve Knausgård til Dagbladet.

Bokdebuterer I broren Karl Oves «Min kamp. Tredje bok» gjengis en scene fra guttenes egne liv, hvor en Karl Ove i kjærlighetssorg får trøst av broren som spiller «Materialtretthet» for ham.

Det er også grunnen til at Yngve endte som forfatterdebutant nå.

- Dette er det første jeg har skrevet, derfor er jeg veldig fornøyd med at jeg kom i mål. Christer Falck spurte om jeg og Karl Ove kunne skrive boka. Jeg sa til Christer at det ble mer meg enn Karl Ove, noe som var greit for han. Christer stolte på at det ble bra, sier Yngve.

Boka kommer ut ei uke før Karl Ove avslutter «Min Kamp»-serien. Prosjektet rommer hele 3622 sider.

- Din bok er vesentlig kortere enn din brors?

- He-he. Ja, det har du overskriften: Store-Knaus gir ut liten bok, sier Yngve og ler.

Han forteller hvordan han var en salgs musikalsk mentor for lillebroren, og at musikk var identitetsskapende.

- Plateposen ga fellesskap. Men jeg måtte prioritere for å få råd. Jeg vaska på Tromøy-ferja for å kunne kjøpe musikk, sier Yngve.

Kafkatrakterne gjenoppstår Han flytta til Bergen for å studere på 80-tallet. Noen år etter kom Karl Ove og. Der spilte de sammen i bandet Kafkatrakterne.

I helga var det øving på Voss, hvor Yngve bor. Om en og en halv uke har de konsert på Hulen i Bergen. Originalbesetningen minus Karl Ove står på scena.

- Karl Ove har kjøpt seg slagverk nå som han er ferdig med boka. Vi har planer om å spille inn ei plate, men bare for husbruk, sier Yngve.

Forfatterdebuten har gitt mersmak.

- Jeg hadde ikke gjort det på eget initiativ, for da vet jeg ikke helt hva jeg skulle begynt med. Men biografien til Delillos kunne jeg tenkt meg å skrive. Det hadde virkelig vært drømmen! Lars Lillo Stenberg er vår tids Alf Prøysen, sier Yngve.