- Han var magisk å se

Avdøde Heath Ledger hyllet av «Batman»-kollegene under London-premiere.

LONDON (Dagbladet): Skuespilleren Heath Ledger ble 28 år. I januar ble han funnet død i sin leilighet i New York.

Den siste rollen han gjorde var som The Joker i «Batman: The Dark Knight». I går hadde filmen Europa-premiere i London.

I helga satte filmen ny kassasuksess i USA. På under tre døgn spilte filmen inn 780 millioner kroner. Mange kinoer kjørte filmen døgnet rundt.

- Magisk å se ham

Det var selvsagt en storslått fest. Men det var åpenbart at det var en person som manglet.

Anmelderne beskriver Heath Ledgers tolkning av erkeskurken Jokeren som eksepsjonell.

Regissør Christopher Nolan forteller om hvordan den ambisiøse unge skuespilleren formet rollen som skurken som tidligere har blitt spilt av Jack Nicholson.

- Han var ekstremt nøyaktig. Og han visste akkurat hvordan han skulle balansere de forskjellige sidene ved karakteren han spilte. Det var veldig spennende å se hvordan han gikk løs på denne jobben. Fra det fysiske: hvordan han gikk, hvordan han rørte seg. Til det store bildet. Karakterens utstråling. Det var nesten magisk å se hvordan han satte disse delene sammen, sier Nolan.

 Avdøde skuespiller Heath Ledger lovprises posthumt for sin rolle som Jokeren i Batman-filmen «The Dark Knight». Foto: SCANPIX
Avdøde skuespiller Heath Ledger lovprises posthumt for sin rolle som Jokeren i Batman-filmen «The Dark Knight». Foto: SCANPIX Vis mer

Formet Jokeren selv

Dagbladet treffer skuespillerne og regissøren under et pressemøte på luksushotellet Dorchester i London.

Flere av karakterene fra «Batman Begins» er med inn i «The Dark Knight». Den selvsagte er Christian Bale som forretningsmannen Bruce Wayne, som blir til Batman. I filmen er det først og fremst han som måler krefter med Jokeren.

Under innspillingen fikk walisiskfødte Bale et nært forhold til Ledger.

- Han var utrolig å jobbe sammen med. Han hadde en egen energi, forklarer Bale.

Veteranen Sir. Michael Cane har spilt i over 100 filmer og vunnet Oscar ved to anledninger. Han beskriver Heath Ledger som eksepsjonell.

- Jeg var på settet en gang når han skulle spille en scene. Før han fikk på sminken var han så rolig. Så forsvant han. Det neste jeg så var at han kom ut heisen som Jokeren. Jeg har aldri i mitt liv sett en slik oppvisning, sier Cane.

I tidligere pressemøter har skuespillerne advart fansen mot å dra paralleller mellom det tragiske dødsfallet og rollepresentasjonen.

Første på Imax

Regissør Christopher Nolan har vært med på å skive det nye kapittelet i historien om Batman. En viktig del var å utvikle Jokeren, en slags ekstrem anarkist. En hensynsløs kriminell som virker å handle helt motiv.

Derfor er han også vanskelig å kjempe mot. Anmelderne er nesten enstemmig i at Heath Ledger klarer å formidle denne stemningen i sin tolkning.

Mange mener at ledger er mer til stede i filmen enn det forgjengeren Jack Nicholson var.

- Bare det å se han skape denne spesielle karakteren var en opplevelse. Å kunne se en skuespiller som så fullstendig forstår hele prosessen ved å skape en karakter og ta han med inn i en film. Han klarte å holde inne så mye energi, og så bare slippe det løs. Den måten han gjorde dette på imponerte meg veldig, sier Aaron Echart.

- Jeg tror ikke filmen hadde fungert så godt dersom en ikke hadde fått med en skuespiller av Heath Ledgers kaliber. Han var veldig klar for oppgaven, på samme måte som Jokeren er i filmen, forklarer Bale i presseskrivet.

I Hollywood har man allerede begynt å snakke om Oscar-nominasjon. Ledger ble nominert for rolle i dramafilmen «Brokeback Mountain», men han fikk ikke den gjeve prisen.

Ved flere anledninger er en skuespiller blitt nominert etter sin død, blant annet James Dean og Oliver Reed. Den eneste som har blitt tildelt Oscar etter sin egen død er Peter Finch.

Men enkelte kritiske røster mener at det vil være svært ulikt Oscar-komiteen å premiere en birolle i en kommersiell superheltfilm. Flere av dem som opplevde han på settet tar imidlertid til motmæle.

- Han vil definitivt få min stemme, sier Sir Michael Cane.

PÅ PREMIEREN: Skuespillerinne Maggie Gyllenhaal.
ERKEFIENDER: Batman med sin nemesis, Jokeren.
FLAGGEMUSSLEKT: Ozzy Osbourne ble i sin tid beryktet for å gnage hodene av flaggermus. I går var dattera Kelly på plass under premieren av «Batman»-filmen.
TO THE BATMOBILE!!! Batmans snase kjøretøy, «The Batmobile», var ikledd sin fineste lakk da hun rullet opp løperen.
PÅ PREMIERE: Aaron Eckhart på den røde løperen, rett i forkant av gårsdagens Europa-premiere på den nye «Batman»-filmen i London.