INNFLYTELSESRIK: Designeren Storm Thorgerson døde i går. Han er blitt kalt verdens beste omslagsdesigner, og sto bak en lang rekke berømte plateomslag og designprofiler for blant andre band som Pink Floyd, 10CC, Led Zeppelin, Peter Gabriel og Muse. Her er han fotografert foran sitt mest kjente arbeid, omslaget til Pink Floyds «Dark Side of the Moon». Foto: SCANPIX
INNFLYTELSESRIK: Designeren Storm Thorgerson døde i går. Han er blitt kalt verdens beste omslagsdesigner, og sto bak en lang rekke berømte plateomslag og designprofiler for blant andre band som Pink Floyd, 10CC, Led Zeppelin, Peter Gabriel og Muse. Her er han fotografert foran sitt mest kjente arbeid, omslaget til Pink Floyds «Dark Side of the Moon». Foto: SCANPIXVis mer

Han var mannen bak dette ikoniske plateomslaget

Designeren Storm Thorgerson er død.

Designeren Storm Thorgerson, mest kjent som lederskikkelse i designstudioet Hipgnosis og som designer av Pink Floyds mange ikoniske plateomslag, sovnet fredelig inn i sitt hjem i England i går. Thorgerson hadde kjempet mot kreftsykdom en tid. Han ble 69 år.

Få, om noen, grafiske designere var i større grad med på å forme den visuelle popkulturen de siste tiårene av forrige århundre, og særlig i kunstrockens og de konseptuelt tunge rockalbumens gullalder på 1970-tallet. Fra sent 1960-tall var Thorgerson, og designstudioet Hipgnosis, ansvarlig for en rekke av rockhistoriens mest ikoniske plateomslag.

Thorgersons bruk av manipulert fotografi i kombinasjon med illustrasjon ga mange av arbeidene hans en egen, og lett gjenkjennelig stil. Ikke nødvendigvis elsket av alle, men Thorgersons signatur var alltid tydelig.

Mest kjent er han utvilsomt som Pink Floyds husdesigner, men Thorgerson og Hipgnosis har også gitt form til plateomslag og annet visuelt materiale for artister som Black Sabbath, The Nice, Syd Barrett, Led Zeppelin, Genesis, Peter Gabriel, Paul McCartney, Yes, 10CC, The Alan Parsons Project,  Electric Light Orchestra, XTC, Steve Miller Band, Bad Company, Scorpions, Styx, The Cult,  Cranberries, Muse, Biffy Clyro og The Mars Volta.

Som barndomsvenn av David Gilmour ble Thorgerson tidlig Pink Floyds faste designer. Han designet de fleste av bandets plateomslag - helt opp til nyutgivelsene de siste årene. I en uttalelse på sin nettside skriver Gilmour blant annet:

Han har vært en konstant kraft i livet mitt, både på jobb og privat, en skulder gråte på og en god venn. Kunsten han laget for Pink Floyd fra 1968 til i dag har vært en sentral del av vårt arbeid.

Selv møtte jeg Thorgersons arbeid første gang da broren til en venn kjøpte Pink Floyds «Atom Heart Mother», med bildet av en ku på omslaget. Det stakk seg ut, for å si det forsiktig. Senere hadde jeg en periode  begge plakatene han designet for «Dark Side of the Moon» hengende på veggen på gutterommet, og som de fleste andre musikkinteresserte i en viss alder jeg har tilbragt mye tid med å se på, lese og fordype meg i omslag designet av Thorgerson. Så jeg må nesten få takke for følget.

Se mer av Storm Thorgerson på hans offisielle webside, og på den uoffisielle Hipgnosis-fansida.

SYD BARRETT: «The Madcap Laughs».
PINK FLOYD: «Atom Heart Mother».
PINK FLOYD: «Dark Side of the Moon».
PINK FLOYD: «Wish You Were Here».
LED ZEPPELIN: «Houses of the Holy».
PETER GABRIEL: «Peter Gabriel».
10CC: «Deceptive Bends».
THE CRANBERRIES: «Wake Up And Smell The Coffee».
MUSE: «Uprising».