- Han var nazist

- Det er ingen tvil om at Hamsun var nazist og antisemitt. Det sier den sveitsiske professoren Walter Baumgartner, som i sin nye biografi siterer brev som Hamsuns familie holdt tilbake til 1992, da Tore Hamsun ga dem til Universitetsbiblioteket. Innholdet har ikke tidligere vært offentliggjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg skaper ikke et helt nytt bilde av Hamsun, men brevene som kommer fram bekrefter de verste antakelser, sier Baumgartner. Som gjerne vil ha fram at «Den modernistiske Hamsun - medrivende og frastøtende» handler om hele Hamsuns liv og verk, og at han i boka er mer opptatt av å vise kjensgjerninger enn å fortolke eller psykologisere.

- Hamsun var antisemitt helt fra begynnelsen av, fortsetter Baumgartner. - Etter nobelprisfesten var han på rangel med den jødiske vitenskapsmannen Schuck, som han hadde klappet på skulderen og sagt: «Du er meg en hyggelig jøde.» Seinere skrev han litt kokett i et brev at han hadde prostituert seg. Men det mest graverende er de to brevene han sendte til sønnen Tore som satt som sjef på Gyldendal, mens Harald Grieg satt på Grini. Tore, som var en intelligent og sympatisk fyr, så her gjennom fingrene med at Gyldendal var et motstandsreir, og Hamsun ville nok stramme opp sønnen litt.

«Har du sett at Harald Beyer nedstammer fra Bergenjøden som vi kalte Bønnebogbeyer - han har faat en Bok hos N. Gyldendal om Kierkegaard (Som om en jøde kan skrive om Kierkegaard!) Det er samme Skitt som det Grieg før ga ut om tyske Tænkere (...) Jødeboken om Kierkegaard bør inddrages, han vil bare frækt si at han ikke er Jøde. - Og Jøden Harald Beyer (...) er ikke han skutt? - Skulde vært det, - Ja det var bra om Tyskerne tok og tvangsførte en Tredjedel Norsker til Østfronten, her vilde bli nok Rak igjen.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer