Signaler: Asbjørn ASA Krogtoft - «Rekkene - de beste»

Han var nest best, etter Prøysen. Hvor ble han av?

Asbjørn ASA Krogtoft (70) hylles med ny samleplate.

NORDNORSK STJERNE: 1-2-6 er ikke bare tre tilfeldige tall, men navnet på et band fra Bodø som ble frontet av sanger og låtskriver Asbjørn ASA Krogtoft i 1967. To år seinere kom soloartisten ASA med låten «Rekkene», som representerte en ny stil innen låtskriving i Norge. Nå foreligger et samlealbum med samme tittel. Foto: Robert Meyer
NORDNORSK STJERNE: 1-2-6 er ikke bare tre tilfeldige tall, men navnet på et band fra Bodø som ble frontet av sanger og låtskriver Asbjørn ASA Krogtoft i 1967. To år seinere kom soloartisten ASA med låten «Rekkene», som representerte en ny stil innen låtskriving i Norge. Nå foreligger et samlealbum med samme tittel. Foto: Robert MeyerVis mer
Kommentar

Hvor mange norske låter husker du fra 60-tallet? For undertegnede står to i en særstilling, Gruppa 1-2-6 kom i 1967 med singelen «Graveyard Paradise», skrevet av Asbjørn ASA Krogtoft. Den var skjellsettende, en litt spooky, Dracula-inspirert tekst fra en nordnorsk Dylan-kloning. To år seinere kom soloartist ASA med «Rekkene», som fikk mye radiospilling. På bass og trommer: Club 7-profilene Christian Reim og Tom Karlsen.

60-TALLET: En ung Asbjørn Krogtoft i starten av karrieren på slutten av 60-tallet.
60-TALLET: En ung Asbjørn Krogtoft i starten av karrieren på slutten av 60-tallet. Vis mer

«Rekkene» er også tittelen på et samlealbum med undertittelen «De beste», som ble lansert fredag. Låten handler om hvordan vi hele tida må innordne oss. Vi står på rekke og rad hele livet, fra fødestua, via skolen og militæret til vi ligger på geledd fra nord til sør på kirkegården, for «jamen står jo støttene på rekker også der».

- Utgangspunktet var et dikt jeg skrev i gymnastida. Det var gjennomsyret av mitt kritiske syn på kollektivismen, skriver Krogtoft i coveret - der han forteller historien om alle de 23 sangene på albumet.

Dagbladets lesere kåret i 1982 «Graveyard Paradise» til tidenes nest beste norske melodi, bare slått av Alf Prøysens «Du ska få en dag i mårå» - begge riktignok med 12,5 prosent av stemmene. Førstnevnte var favoritten til både Åge Aleksandersen og Jahn Teigen. Den kan også smykke seg med tittelen «tidenes nordnorske låt», foran selveste «Kjærlighetsvisa» av Halvdan Sivertsen og Pussycats' «Just A Little Teardrop».

Asbjørn Krogtoft var bare 18 år da det som var den andre singelen til 1-2-6 ble gitt ut. De øvrige medlemmene i gruppa var Gunvar Marken (gitar), Oddvar Hansen (bass) og Roger Saksenvik (trommer). Singelen var forut for sin tid, med en dyster tekst - skrevet etter at ASA hadde sett «Dracula, mørkets fyrste» (1966) med Christopher Lee i hovedrollen:
«The pale white-collared gentlemen they're coming side by side
the holy court of justice, to a meeting in the night
They do not talk - they do not smile - they think and that's enough
They will not make their jugdement till the moons rise off above
And of a thousand soldier boys - at last they've made their choice
another victim soon arrives at Graveyard Paradise»

Først da Vidar Lønn-Arnesen skrøt av den i «Ti i skuddet» tok det av. Det ble 15 uker på VG-lista. «Elisabeth» ble også en hit, skrevet til ei ung jente som fortsatt er Krogtofts kone. Björn Ulvaeus korer. «Bobby, You're Not Allowed To Die» er en hyllest til Dylan.

NORSK KLASSIKER: «Graveyard Paradise» (1967) er kåret til tidenes nest beste norske låt.
NORSK KLASSIKER: «Graveyard Paradise» (1967) er kåret til tidenes nest beste norske låt. Vis mer

ASA var en ekte popstjerne i ei tid da «Idol», «Norske talenter» og «The Voice» bare var en fjern tanke. Men det er også likhetstrekk. 1-2-6 er også ett av bandene med kortest levetid. Da albumet «Curtains Falling» kom ut i 1968 var gruppa allerede oppløst. ASA gikk videre med bandet Taboo, som også var historie etter to singler. Han fortsatte som soloartist - avbrutt av et album som Jahn Teigens erstatter i Popol Ace i 1977 («Curly Sounds») og to album som duoen LASA (med Lars Børke). I 1970 startet han ingeniørutdannelse ved Narvik Tekniske Skole.

De 23 låtene på samleplata er hentet fra 1-2-6, Taboo og solokarrieren, med tekster på både norsk og engelsk. Mye av det øvrige materialet er insprert av britisk pop, og det må bemerkes at det er store nivåforskjeller på låtene. Ikke alt er gull, men samtidig er det et stykke norsk pophistorie som nå endelig kan kjøpes og strømmes - mye av det for første gang. Og hvem kan stå imot «Den tredje verdensfreden», Krogtofts svar på Dylans «Masters Of War» og Hep Stars' «I natt jag drömde»? Eller den sinte sangen om «pyntedokka» «Vakre Vera», som avslutter albumet?

«Snu pulken» ble siste album i 1983, og Asbjørn Krogroft trakk seg tilbake som artist og jobbet som låtskriver og studiomann i noen år. Men hva kunne dette blitt til om han hadde fortsatt?

Med jevne mellomrom har han gjort konserter med 1-2-6 og solo - i Oslo seinest på Stopp pressen i september i fjor. Han ble ikke like stor som sin fan Åge Aleksandersen, men skal ha vært en viktig årsak til at trønderen begynte å skrive sanger på norsk da han ble soloartist. Det er ingen dårlig attest.

I 2017 var ASA nominert til Rockheim Hall of Fame, men en av plassene gikk istedet til Popol Ace - snodig nok uten innstepper Krogtoft i salen. Han hadde fortjent å være der.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.