STEMMEJAKT: Erik Møller Solheim gikk på stemmejakt for Barack Obama. Nå har han skrevet bok om det. Foto: RICHARD ERIKSEN
STEMMEJAKT: Erik Møller Solheim gikk på stemmejakt for Barack Obama. Nå har han skrevet bok om det. Foto: RICHARD ERIKSENVis mer

Han var Obamas norske valgkamp-medarbeider

Nå har Erik (30) skrevet bok om sirkuset.

(Dagbladet.no): Det startet som en reportasjereise. Men en litt uvanlig sådan. Der andre journalister forsøker å være så objektive som mulig, bestemte Erik Møller Solheim (30) og fotograf Richard Eriksen (25) seg for å dekke Barack Obamas presidentkampanje på nøyaktig motsatt vis.

De vervet seg som frivillige.

Beundrer Obama
- Vi visste jo at Obama-kampanjen skulle bli en såkalt grasrotkampanje. Ved å involvere oss selv, ville vi vise hvor avhengig han var av alle som stilte opp. Også fikk vi tilgang til de frivillige, som utgjør grunnmuren i kampanjen, sier Møller Solheim til Dagbladet.no.

Nå har han skrevet boka «En stemme for Obama», med undertittelen «Om en nordmanns forsøk på å få 300 millioner amerikanere til å forstå sitt eget beste».

For selv om han beskriver det hele som et journalistisk prosjekt, røper boka også en annen, sterk motivasjon. Her forteller han om sitt hat og kjærlighet-forhold til USA, om skuffelsen over George W. Bush og sin dype beundring for Obama. En til da nokså ukjent presidentkandidat i et land på andre siden av Atlanteren.

- Det var idealismen han tente i oss som gjorde at vi fikk ideen. Han er en helt spesiell politiker. Men det har også med ham som person å gjøre. Hans evne til å sette sin historie inn i en større sammenheng, og få deg til å føle at du er en del av den sammenhengen, sier han.

Kjenner Obama bedre enn Stoltenberg
Erik Møller Solheim mener norske politikere har mye å lære av Obama. Blant annet fordi han faktisk føler at han kjenner Obama mye bedre enn Jens Stoltenberg.

MERKET: Møller Solheim har fått sitt første Obama-jakkemerke. Foto: RICHARD ERIKSEN
MERKET: Møller Solheim har fått sitt første Obama-jakkemerke. Foto: RICHARD ERIKSEN Vis mer

- Det hadde vært befriende å se Stoltenberg forklare hvor han kommer fra, hva som gjør hans historie til en norsk historie, og på den måten fortelle hvorfor vi deler hans erfaringshorisont. Jeg føler ikke at jeg kjenner Stoltenberg. Men jeg vet veldig godt hvor Obama kommer fra, sier Møller Solheim.

Til tross for at han ikke hadde stemmerett, tror han at han hadde større innflytelse på fjorårets amerikanske valg enn når han putter en stemmeseddel i urna her hjemme.

- I alle fall hvis man regner med alle de frivillige jeg vervet, og de folka jeg faktisk klarte å overtale.

Han mener måten Obama drev valgkamp på, ved å engasjere millioner av frivillige, var helt avgjørende for at han vant valget.

- En av damene jeg møtte, Joyce, dro til Iowa for å jobbe for at Obama skulle vinne primærvalget der. Tre dager før valget fikk hun beskjed om at moren hadde dødd. Likevel valgte hun å bli. Uten folk som henne, hadde ikke Obama vært president i dag, mener han.

Karneval
Men det var ikke bare lett for to unge nordmenn å dra til USA for å overbevise amerikanerne hvem de burde stemme på. Særlig ikke når de skulle være journalister i tillegg. Da de endelig hadde fått innpass, ventet jobben med å omvende folk som Gary fra Minneapolis, «som likte å diskutere politikk i kjelleren med lyset av».

NORDMANNEN FOR OBAMA: Engasjementet ble lagt merke til. Foto: RICHARD ERIKSEN
NORDMANNEN FOR OBAMA: Engasjementet ble lagt merke til. Foto: RICHARD ERIKSEN Vis mer

- Han lot seg ikke overbevise av blåøyde nordmenn, som han trodde vi var. Han påstod at han kunne Obamas stemmehistorie fra senatet utenat. Så tidlig i prosessen kunne jeg ikke avsløre bløffen hans. Da forstod jeg hva den jevne Obama-supporter må bale med, sier han.

- Hvordan ser du på Obama nå, etter at han har vært president en liten stund?

- En valgkampsituasjon er jo et slags karneval der alt er snudd opp ned. Det er lov å håpe og drømme alt man orker, selv om man vet at håpene ikke vil bli innfridd hundre prosent. Obama fikk et vanskelig utgangspunkt og en kranglete start, men har representert det ideologiske skiftet som han lovte at han skulle gjøre. Men jeg kommer ikke til å henge med ham uansett. Han må holde det han har lovet, sier han.

- I alle fall halvparten av det.