Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dag Solstad om sin gode venn Jon Michelet:

- Han var storslagen

De største ord ble tatt i bruk da forfatteren ble bisatt i Rygge kirke.

SISTE SEILAS: Jon Michelet ble bisatt fra Rygge kirke fredag 27. april. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SISTE SEILAS: Jon Michelet ble bisatt fra Rygge kirke fredag 27. april. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RYGGE (Dagbladet):

Mild vårsol over det flate, fruktbare Østfold-landskapet. Fred over verden når Jon Michelet skal bisettes i en praktfull middelalderkirke fra 1070, et bygg forfatteren ved en anledning kalte bygdas «arvegull».

RAKK IKKE: – Jeg skulle ha besøkt ham, men vi hadde sms-kontakt nesten helt til slutten. Vi hadde en avtale om å møtes når bøkene våre kom ut, men det rakk vi aldri, sier forfatter Unni Lindell.
RAKK IKKE: – Jeg skulle ha besøkt ham, men vi hadde sms-kontakt nesten helt til slutten. Vi hadde en avtale om å møtes når bøkene våre kom ut, men det rakk vi aldri, sier forfatter Unni Lindell. Vis mer

Benkeradene er fullsatt allerede en halv time før kirkeklokkene slår. Pianisten spiller lavmælt sanger av Prøysen, Taube og Skjæråsen. En blå fane med gullskrift fra Norsk Bryggearbeiderforening står plantet mellom de bibelske dekorasjonene på altertavlen og prekestolen.

ENGASJERT: – Han var empatisk, varm, folkekjær og engasjert til det siste. Han sa til meg: «jeg er mot krigende, men for veteranene. Vi må kjempe for dem som kommer hjem fra krigen».
ENGASJERT: – Han var empatisk, varm, folkekjær og engasjert til det siste. Han sa til meg: «jeg er mot krigende, men for veteranene. Vi må kjempe for dem som kommer hjem fra krigen». Vis mer

Blomsterhavet gjennom midtgangen fram til kista kunne vært hentet fra Edens hage. Roser, roser og atter roser. Hilsner fra hele landet. Høyt over dette overveldende floret henger en modell av en skute, for fulle seil gjennom rommet, som en flygende hollender.

ADMIRAL: – Det var et fyrverkeri å være rundt ham, og han var alltid engasjert og raus. Han ga meg fast jobb i Klassekampen. Han var admiralen, og vi var matrosene, sier politiker Audun Lysbakken (SV).
ADMIRAL: – Det var et fyrverkeri å være rundt ham, og han var alltid engasjert og raus. Han ga meg fast jobb i Klassekampen. Han var admiralen, og vi var matrosene, sier politiker Audun Lysbakken (SV). Vis mer

Her er slekt og venner, forleggere og forfattere, sjøfolk, bønder og arbeidere. Her er kulturministeren, Arve Tellefsen og Det norske sjømannskor, dresset opp i blå blazere og burgunderrødt slips.

TREFFSIKKER: – Han så hele mennesker, han så ulike mennesker og klarte å beskrive dem så sammensatte som de er. Han formidlet treffsikkert følelser, lengsler og savn, sier kulturminister Trine Skei Grande.
TREFFSIKKER: – Han så hele mennesker, han så ulike mennesker og klarte å beskrive dem så sammensatte som de er. Han formidlet treffsikkert følelser, lengsler og savn, sier kulturminister Trine Skei Grande. Vis mer

For mange er det uvirkelig at den fargerike og utrolig aktive Jon Michelet ligger i den mørke, havblå kista som står midt i kirkeskipet. Men ingen er udødelige, selv ikke denne mannen som med storms styrke har feid gjennom det norske samfunnet i hele sitt voksne liv. Få mennesker har utnyttet sine 74 år på jorda mer effektivt enn ham.

KJEMPET: – Vi som møtte ham på slutten av hans liv, vil aldri glemme synet av kreftene som tvang denne dødssyke mannen til å kjempe seg ferdig med boka, bokstav for bokstav, sier forfatter Dag Solstad.
KJEMPET: – Vi som møtte ham på slutten av hans liv, vil aldri glemme synet av kreftene som tvang denne dødssyke mannen til å kjempe seg ferdig med boka, bokstav for bokstav, sier forfatter Dag Solstad. Vis mer

I dag reiser de hvite granittmurene og de grå tresøylene i Maria-kirken på Rygge seg rundt ham, og hadde han kunnet kikke opp, ville det hvite taket minnet ham om et omvendt skipsdekk.

HEDERSMANN: – Han var en fantastisk kollega. Jeg møtte ham for første gang som ung forfatter i forfatterforeningen. Han sto alltid for samhold og solidaritet. Han var en hedersmann, sier forfatter Vigdis Hjorth.
HEDERSMANN: – Han var en fantastisk kollega. Jeg møtte ham for første gang som ung forfatter i forfatterforeningen. Han sto alltid for samhold og solidaritet. Han var en hedersmann, sier forfatter Vigdis Hjorth. Vis mer

Sokneprest Tor Bjørn A. Osberg gjorde oppmerksom på at Jon ikke var en troende, men hadde stor respekt for de som er det og likte å være i «åndelig bevegelse». Evert Taubes «Änglamarken» var første allsang, denne hymnen til blomster, dyr, elver og fjell.

Datteren Tania von der Lippe Michelet fortalte at farens glede over naturen hadde vært der helt fra barndommen. Hun skildret en virvelvind av en pappa, full av fortellinger fra fjerne land og flotte gaver til alle barn. Hun fortalte at han i ungdommen opplevde seg som en outsider, som Oslo Vests Marlon Brando. «Ingen kunne stoppe denne mannen,» sa hun. «Du fikk til det du satte deg fore.»

Hun fortalte også om en episode der Jon og alle jentene (sju stykker, fire døtre og tre barnebarn) var på kinarestaurant. Til slutt skar han igjennom alle diskusjoner rundt menyen, bestilte åtte biffer og sa:

–Kan alle holde kjeft nå så vi kan ha det hyggelig!

Vi kan bare håpe at kistelokket ikke var tykkere enn at tonene fra Norsk Sjømannskor slapp inn når de med den aller største følsomhet framførte «The Leaving of Liverpool». Slike tolkninger blir det tårer av, og de ble ikke færre når Arve Tellefsen og organist Terje Norum spilte «Nimrod» fra Enigma-variasjoner av Edward Elgar.

Kulturminister Trine Skei Grande takket Jon «på vegne av regjeringen» og beklaget at hun måtte ty til klisjeer i sin beskrivelse. Som hun uttrykte det, hun er jo bare en kulturminster.

Dag Solstad holdt en praktfull, liten tale. Han kalte sin gode venn «en betydelig nordmann» og «vår tids kanskje mest folkekjære dikter». Han sa det var ett ord som «på alle måter, fra innerst til ytterst», beskriver Jon Michelet.

–Han var storslagen.

Solstad uttrykte beundring for hvordan Michelet fullførte sitt «ruvende nasjonalepos». «Han kjempet seg ferdig bokstav for bokstav», sa han og la til at han ikke hadde møtt noen som ikke unte Michelet suksessen «av hele sitt hjerte».

Solstad snakket også om at Michelet var imot monarkiet, men at han «var kongehusets forsvarer hvis det var påkrevet». Han fortalte at han endog hadde møtt en mann som hardnakket hevdet at han hadde sett Jon Michelet stå på slottsbalkongen sammen med de kongelige på 17. mai. Mannen var uimottakelig for enhver snakk om at dette var umulig.

–Hvordan i all verden får han det til? hadde han sagt.

Ledsaget av Billie Holiday med «I’ll Be Seeing You» ble kista båret ut av kirken. Jon M. er borte. Én mann mindre å regne med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!