- Han var ute etter å snyte folk

Aksel Sandemose hadde homofile, pedofile og incestuøse trekk, ifølge sønnen Jørgen Sandemose, som skildrer en ytterst komplisert mann i sin biografi om faren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KJØRKELVIK (Dagbladet): -  Han må ha blitt ødelagt tidlig i barndommen, sier Jørgen Sandemose om sin far, Aksel Sandemose.

Han har nylig avsluttet arbeidet med biografien «Flyktningen Aksel Sandemose». Boka kommer 26. august.

Idyllen er overveldende. I grusbakken ned mot Kjørkelvik får vi øye på de to rødmalte husene, blomsterenga nedenfor og Dalsvannet som blinker mot sola. Eneste lyd er vinden i løvtrærne og et par fugler på ei grein. Kontrasten er stor til det levde livet Jørgen Sandemose skildrer i biografien.

-  Han gjemte seg alltid. Han kom hit bare for å gjemme seg bort. Han anla et skremmende ytre. Han spilte på den halte foten. Han var ute etter å snyte folk.

Karakteristikkene av faren er mange og ikke nødvendigvis av det rosende slaget når sønnen forteller.

-  Hvorfor skrev du boka?

-  Det har vært fælt å lese det som er blitt skrevet tidligere. Det er historier ingen skjønner noe av. Ting er tatt ut av helheten, folk ser bare solskinnshistorier og ikke hva som ligger bak. Hva som gjør diktningen, sier Jørgen Sandemose.

AKSEL SANDEMOSE HADDE

et enormt pengeforbruk. Han snyltet og snøt. Lånte penger uten å betale tilbake. Han sto i konstant gjeld til forlagene han hadde kontakt med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer