HOLDT MUNN:  «Trass i flere oppfordringer turte ikke Anundsen kommentere uttalelsene fra sine partifeller. For et hykleri», skriver Snorre Valen.  Foto: Jacques Hvistendahl
HOLDT MUNN: «Trass i flere oppfordringer turte ikke Anundsen kommentere uttalelsene fra sine partifeller. For et hykleri», skriver Snorre Valen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Han vet hva han er med på

Med tiggeforbudet viser borgerskapet hvem som bestemmer.

Meninger

Det er ikke alltid det er så mange som får med seg debattene i Stortinget. Det er forståelig, for mange av dem er mildt sagt tørre. Men enkelte ganger burde alle fått med seg hva som skjer. Som for eksempel når justisministeren fra et parti som har sagt «nok er nok, sett opp en buss, send dem ut!» om romfolk, later som om det nye tiggeforbudet ikke er rettet inn mot noen spesiell gruppe i det hele tatt.

Debatten om tigging sist mandag i Stortinget var en trist forestilling. Det er åpenbart for alle som er litt ærlige med seg selv, at debatten om tiggeforbud utelukkende har kommet som følge av at det er mange romfolk som kommer til Norge. Det har ingenting med omsorg for tiggerne å gjøre.

Høyrebyrådet i Oslo har vært helt handlingslammet i møte med den åpenbare sosiale nøden til tilreisende romfolk, og problemene det fører med seg i Oslo. Sist mandag fikk SV flertall i Stortinget for å styrke humanitære og arbeidsretta tiltak for EØS-innbyggere. Høyre og Frp stemte mot.

På Stortinget sitter en stortingsrepresentant som heter Ulf Leirstein. Han var den som gliste bredest sist mandag i Stortingssalen. Leirstein er kjent for å trykke «like» på kommentarer han mottar på sin Facebookside, som for eksempel da en av tilhengerne hans i fjor skrev «møkkafolk fra et møkkaland!» om somaliere.

Noen uker tidligere slo han til med denne kraftsalven: «På vei til Oslo. Mens jeg kjørte forbi rasteplassen på Svartskog rakk jeg og telle 12 store varebiler tilhørende en stor gruppe sigøynere. Det blir sikkert trivelig for innbyggere og turister å oppholde seg i hovedstaden i sommer... De har jo regjeringens velsignelse til å komme hit og tigge.»

Virker dette som typen du vil gi ansvaret for et forlik om tiggeforbud i Stortinget? Ikke det nei? Vel, justisministeren er uenig med deg. Frp har fått Høyre med på å innføre en helt egen romfolk-lov. Da dette ble antydet i Stortinget sist mandag, ble justisminister Anundsen svært så fornærmet. Det har han ingen grunn til å bli. Det er justisministerens egen nestleder, Per Sandberg, som selv sa til TV2 den 29. april i fjor: «Romfolk kan nektes adgang til Norge».

Smak på den! «Nektes adgang til Norge». Gratulerer med grunnlovsjubileet!

Det skal en helt egen grad av frekkhet, en helt egen skamløshet til, for å først lire av seg noe sånt, og så spille fornærmet over assosiasjonene det vekker. Utspillet fra Sandberg var så drøyt at Likestillings- og diskrimineringsombudet påpekte at en slik politikk ville være i strid med FNs rasediskrimineringskonvensjon.

Internasjonale menneskerettighetsforpliktelser gjør ikke nødvendigvis så mye inntrykk på Frp, som for fire år siden ville sette Norges forpliktelser til å føle den europeiske menneskerettskonvensjonen til side, så vi kunne pælme ut litt flere folk.

En gang i tiden var Høyre et parti som preket liberale verdier og humanisme. Nå har de gjort seg til redskap for noen av de mest nedrige mekanismene i norsk politikk.

I Stortingsdebatten om tiggeforbudet virket det som om Høyre kjente på dette selv. Så Høyres Mudassar Kapur gjorde sitt for å forsikre oss om at dette ikke har noen ting å gjøre med å rydde gater og torg — nei da, ikke i det hele tatt. Men da er det jo grunn til å spørre seg hvorfor representanten Michael Tetzschner sa dette, da Høyre gikk inn for tiggeforbud: «Dette er et klart signal om at vanlige folk kan ta plasser og torg tilbake».

Ja, Tetzchner! Endelig kan vi drive hordene ut!

Mens jeg sto og hørte forsikringene fra Høyre om at dette ikke hadde noe med å rydde gatene å gjøre, og mens Frp med hevet hake og påtatt sårethet lot som om ikke rasismen mot romfolk ligger til grunn for en rekke av partiets egne utspill, ble jeg sittende og tenke: Hva er dette for noe?

I nasjonale medier sier Høyre og Fremskrittspartiet en ting: en fortelling om horden av romfolk — eller sigøynere, som de kaller det — på vei til Oslo, som gjør det utrivelig for norske innbyggere med den rød-grønne regjeringens velsignelse, en fortelling om at gater og torg i Oslo nærmest er under okkupasjon.

Men når vi diskuterer i Stortingssalen er det omsorg for de tiggende, omtenksomheten for de tiggende — det er liksom det som er bakgrunnen for tiggeforbudet. Trass i flere oppfordringer turte ikke Anundsen kommentere uttalelsene fra sine partifeller. For et hykleri.

Vi skal ikke la oss paralysere og forvirre av gapet mellom Per Sandbergs vulgære «steng dem ute av landet»-retorikk og Ulf Leirsteins omfavnelse av helt eksplisitt rasisme på internett på den ene siden, og Anders Anundsens snobbete verdighet på den andre siden. Det er ikke noe formildende over at Anundsen ikke hadde mage til å ta sine partifeller i forsvar nå på mandag.

For han vet hva han er med på.

Vi skal ikke undre oss over hvorfor Høyre nærmest sitter stille i salen og ser ned i bakken når tiggeforbudet vedtas. For de vet det og. De vet hva de er med på nå. Men det er en grunn til at Høyre er med. Råskapen i Frps omtale av en minoritet som er hardt rammet av den sosiale krisa i Europa, har jobbet i imponerende tandem med påtrykket fra handelsstanden i Oslo.

Om det Høyre var opptatt av var å stoppe pågående og masete aktivitet i gatene våre, hadde de forbudt de påtrengende Omega 3-selgerne, kredittkortpusherne, strømabonnement-evangelistene og resten av de pågående selgerne som ikke lar deg være i fred også.

Men denne saken handler ikke om å la folk få være i fred på gata. Den handler om å fjerne synlig fattigdom, slik at handelsstanden slipper å sjeneres.

Det er ikke «vanlige folk» som «tar plasser og torg tilbake», slik Tetzschner hevdet — det er borgerskapet som viser hvem som bestemmer.

Historien kommer til å dømme Høyres Fremskrittspartiets, og Senterpartiets politikere hardt, og det tror jeg mange av de kjente på, seint mandag kveld, i Stortingssalen.

Våre etterkommere kommer til å skamme seg over det de gjorde.     

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.