Han vil at vi skal bli glad i opera

KRISTIANSUND (Dagbladet): Operasjef Olav Grytnes er møkklei fordommer. Han gir mer enn gjerne tips om hvordan de fleste kan lære å bli glad i opera.

Sjefen for Operafestuken i Kristiansund er vant til å avlive myter om opera og lei av å snakke for døve ører.

Fordommene

- Hvordan skal du få nye folk til å lytte til opera?

- Det er ikke musikken folk har fordommer mot. Det er myten om at dette bare er noe for rikinger.

Opera er selve smeltedigelen mellom sang, musikk, kostymer, teater og kulisser. En totalopplevelse. Operamusikken er basisen til mye av den musikken vi omgir oss med, sier Grytnes og slår begge hendene samtidig i bordet for å understreke budskapet.

- Hvilke to cd-er bør en operafersking kjøpe for å åpne «operaøret»?

- En 20-åring kan starte med Lloyd Webber-musikaler eller «Les Miserable». En 40-åring bør starte med «Lucia di Lammermoors» av Donizetti eller «La Traviata» av Verdi.

- Har fjernsynsoperaen ødelagt muligheten til operainteresse for Hvermansen?

- Opera på tv er nok mest for «menigheten» og ytes ikke full rettferdighet gjennom tv. Det gjelder også mye annen kultur. Hvis alt skal gå gjennom tv, får vi et trist liv.

- Kanskje Bjørvika-operaen burde ligget i Kristiansund?

- Nei, nasjonaloperaen bør ligge der det bor mye folk og bør konsentrere seg om å bli best i Europa. Ikke best i utkant-Norge. Fotballandslaget skal være best ute, ikke blande seg inn i hva Rosenborg gjør. En god sammenlikning, gliser Grytnes fornøyd. Han er ikke så fornøyd når byens operaelite kritiserer Grytnes' ønske om å ha rockeopera på programmet.

Supermarked

- På premieren i går hadde vi en hel 10.-klasse her. De hadde samlet inn billettpenger i flere måneder og ville se hva dette var for noe. Da ble jeg stolt.

- Forsto de hva som ble sunget?

- Det er en kunst å synge og gjøre seg forstått samtidig. Derfor prioriterer vi norske oversettelser på vår scene. Dette er jo litt musikkteater. Da må folk forstå handlingen, selv om den i enkelte stykker kan være syltynn.

- Kan opera noen gang bli musikk for hele folket?

- Jeg skulle ikke brukt lang tid på å lage en supermarked-cd med svisker fra operaens verden.