VIL BLI  SAVNET: Lars Helle har gjort en jobb som går inn i Dagbladets historie med positivt fortegn. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VIL BLI SAVNET: Lars Helle har gjort en jobb som går inn i Dagbladets historie med positivt fortegn. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

- Han vil for alltid være den uredde redaktøren som snudde Dagbladet

Ansatte og redaktørkollegaer lei seg for Lars Helles avgang.

- Det er først og fremst fryktelig trist at Lars Helle går av. Han er drømmeredaktøren som har snudd hele den negative trenden Dagbladet var i. Han er en kunnskapsrik, entusiastisk og en fremoverlent type med voldsomt drive som har gjort en fantastisk jobb med Dagbladet, sier en tydelig preget nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord. Hun har jobbet svært tett sammen med Helle de siste årene.

Det er snart to år siden Lars Helle overtok sjefstolen som konstituert sjefredaktør da Anne Aasheim trakk seg fra stillingen i januar 2010. Han ble formelt sjefredaktør for papiravisa Dagbladet og Dagbladet.no mai 2010.

For kort tid siden ble de ansatte i dag informert om at rogalendingen Lars Helle går av som sjefredaktør i Dagbladet og til jobben som øverste redaksjonelle leder i Stavanger Aftenblad. Han tar over etter Tom Hetland som i august ga beskjed om at han gir seg.

BEGYNNELSEN: Lars Helle begynte i Dagbladet som sommervikar i 1987. I dag ble det kjent at han går av som sjefredaktør. Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet
BEGYNNELSEN: Lars Helle begynte i Dagbladet som sommervikar i 1987. I dag ble det kjent at han går av som sjefredaktør. Foto: Odd H. Anthonsen / Dagbladet Vis mer

Under Helles ledelse har Dagbladets utvikling snudd seg fra opplagsfall til opplagsøkning.

Overtok en kriserammet avis Dagbladet har så langt i år tatt 2,4 prosent markedsandel på papir, og 2 % markedsandel på nett.

- Det var et kriserammet Dagblad han tok over. Nå er det blitt en suksess, som utenlandske mediehus kommer hit for å lære av, sier Beverfjord.

Da Helle overtok hadde avisas opplagsutvikling vært markant fallende i mange år. Etter omleggingen som ble foretatt etter Aasheims avgang bremset fallet helt opp og i løpet av andre halvår 2010 ble Dagbladet en av få norske aviser med opplagsøkning.

TRIST:  Nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord synes det er svært trist at Dagbladet mister redaktøren sin. Hun vil ikke kommentere om hun har lyst til å overta etter Helle. Foto:Marte Garmann / Dagbladet
TRIST: Nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord synes det er svært trist at Dagbladet mister redaktøren sin. Hun vil ikke kommentere om hun har lyst til å overta etter Helle. Foto:Marte Garmann / Dagbladet Vis mer

Denne positive trenden har forsatt gjennom hele 2011. Dagbladet ligger an til en fortsatt vekst i 2011, parallellt med at konkurrenten VG har forsterket sitt opplagsfall. Det innebærer at Dagbladet tar markedsandeler fra konkurrenten.

- Forrige gang vi skiftet sjefredaktør var situasjonen en helt annen. Lars Helle etterlater seg et Dagbladet som er rustet på en helt annen måte enn da han overtok. Det er veldig trist å miste ham, men nå er avisa i en styrket posisjon. Avisa har stor selvtillit, entusiasme, tro på framtida og er bemannet for å kunne klare seg uten ham, og det er hans fortjeneste, sier magasin og kulturredaktør Jo Randen.

- Han kommer for alltid til å være den uredde redaktøren som snudde Dagbladet, sier Beverfjord.

PREGET:  Kultur- og magasinredaktør Jo Randen vil ikke spekulere i hvem som overtar etter Helle. Han vektlegger at Helles jobb har gjort Dagbladet rustet til å klare seg uten sin avtroppende sjefredakør. Foto: Bjørn Langsem.
PREGET: Kultur- og magasinredaktør Jo Randen vil ikke spekulere i hvem som overtar etter Helle. Han vektlegger at Helles jobb har gjort Dagbladet rustet til å klare seg uten sin avtroppende sjefredakør. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Hun vektlegger at Helle også har vært en markant og sterk sjefredaktør eksternt.

Ukjent arvtaker Foreløpig er det ikke kjent hvem som skal lede Dagblad-skuta etter Lars Helle.

- Er du interessert i å overta som sjefredaktør?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord.

SUKSESS:  Administrerende direktør Terje Wibe og Lars Helle har jublet mange ganger de to siste årene over økte markedsandeler og stigende opplagstall. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
SUKSESS: Administrerende direktør Terje Wibe og Lars Helle har jublet mange ganger de to siste årene over økte markedsandeler og stigende opplagstall. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Konsernsjef i Berner Gruppen og styreleder i Dagbladet, Tore Stangebye sier det alltid er en fordel å rekruttere internt og at det bør skje raskt.

- Vi vil derfor ikke konstituere noen sjefredaktør nå, men la Lars inntil videre ha det formelle ansvar, sier han.

Klubbleder Turid Næss sier klubben kommer til å be om en grundig og kreativ redaktørjakt der tillitsvalgte i redaksjonen skal bidra med å finne gode kandidater.

SLUTTEN: Lars Helle annonserte torsdag de ansatte i Dagbladet at han slutter som sjefredaktør i avisen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SLUTTEN: Lars Helle annonserte torsdag de ansatte i Dagbladet at han slutter som sjefredaktør i avisen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Det er kanskje viktigere enn noen gang at sjefredaktøren må forstå Dagbladets sjel, og ikke la kommersiell iver gå på bekostning av den uavhengige, kritiske journalistikken, sier hun.

Administrerende direktør i Dagbladet Terje Wibe synes det er svært trist at avisa mister Helle, men vektlegger at hans avgang på ingen måte er dramatisk for avisas videre utvikling.

- Vi har i dag en mulitimedial organisasjon som oser av selvtillit, og som hver dag lager landets beste avis, både på papir og nett og mobil. I tillegg så er vi den mediebedriften som lykkes best i annonsemarkedet. Summen av dette innebærer at vi er inne på et meget vellykket spor som på ingen måte utfordres av at Lars velger å forlate oss, sier Wibe og fortsetter:

- Som ansvarlig redaktør skal han helt klart ha mye av æren for gode redaksjonelle grep med avisa, som har medført at Dagbladet har stoppet opplagsfallet. Imidlertid så består Dagbladets redaksjon av svært mange dedikerte og dyktige mennesker, så denne suksessen er helt klart et teamarbeid. Som en av de svært få avisene,  både nasjonalt og internasjonalt, realiserer vi sannsynligvis en opplagsøkning i 2011, det er kort sagt en bragd i dagens marked.