Han viste Heyerdahl veien

I bildeboka «Kon-Tiki og jeg» skildrer Erik Hesselberg den dramatiske turen.

NAVIGATØREN: Erik Hesselberg var den første Thor Heyerdahl ba med på sin Kon-Tiki-ekspedisjon. Han var både sjømann og kunstner, og ga etter hjemkomsten ut den illustrerte boka «Kon-Tiki og jeg». Foto: Kon-Tiki-museet.
NAVIGATØREN: Erik Hesselberg var den første Thor Heyerdahl ba med på sin Kon-Tiki-ekspedisjon. Han var både sjømann og kunstner, og ga etter hjemkomsten ut den illustrerte boka «Kon-Tiki og jeg». Foto: Kon-Tiki-museet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verden forbereder seg på flåtefeber, 65 år etter forrige gang. Den nye storfilmen om Kon-Tiki skal ha festpremiere i operaens hovedsal med kongeparet til stede. Deretter skal filmen til Toronto for å vises på filmfestivalen der.

Med filmen beveger vi oss inn i et fiktivt Kon-Tiki-univers. Regissørene, som tidligere har laget storsuksessen om Max Manus, har vært tydelige på at dette er en spillefilm og ikke en dokumentar.

Thor Heyerdahl kjempet selv mot nettopp fortellingselementet. Fordi ekspedisjonen var en del av hans vitenskapelige agenda, ble det viktig at verden oppfattet ham som seriøs og det han fortalte som sant. Det bærer både boka og dokumentarfilmen preg av.

Derimot hadde kunstneren om bord, Erik Hesselberg, færre hensyn å ta. Det resulterte i en liten perle — den illustrerte boka «Kon-Tiki og jeg».

Hesselberg var den første Thor Heyerdahl inviterte med på reisen over Stillehavet. Han var ved første øyekast ikke en typisk eventyrer. På slutten av 1930-tallet hadde han utdannet seg i kunst og grafisk design i Hamburg. Seinere, etter Kon-Tiki, bodde han i Frankrike og samarbeidet med blant annet Picasso og Carl Nesjar. Det hindret ham ikke i å svare ja på Heyerdahls telegram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer