DØD:  Den tyske forfatteren Günter Grass er død. Han ble 87 år gammel. Her fra sin utstilling «Mitt århundre» på Galleri Würth på Gjelleråsen i 2005.
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
DØD: Den tyske forfatteren Günter Grass er død. Han ble 87 år gammel. Her fra sin utstilling «Mitt århundre» på Galleri Würth på Gjelleråsen i 2005. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer

- Han viste hvor viktig en forfatter kan være i den offentlige debatten

Den tyske forfatteren Günter Grass ble 87 år gammel.

(NTB/Dagbladet): Den tyske forfatteren Günter Grass er død, 87 år gammel.

Grass mottok Nobelprisen i litteratur i 1999, og var kanskje best kjent for debutromanen Blikktrommen (Die Blechtrommel) fra 1959.

Boka kom på norsk i 1961, og ble filmatisert i 1979, regissert av Volker Schlöndorff.

Forbilde - Han hadde noe overmennekselig ved seg. Det handla om hans enorme kapasitet til både å være en ledende romanforfatter, poet, billedkunstner og maler, men han satte også dagsorden i den ene politiske debatten etter den andre, inntil det siste, sier litteraturkritiker i NRK, Knut Hoem.

Han mottar dødsbudskapet med sorg.

- Jeg er kjempelei meg. For meg var han den viktigste forfatteren. Han har hatt utrolig stor betydning for meg som inspirasjon og som forbilde. Han viste hvor viktig en forfatter kan være i den offentlige debatten, sier Hoem.
 
- Mistet sin største romanforfatter Ved siden av Heinrich Böll er Grass en av Tysklands mest betydelige forfattere etter andre verdenskrig. I tillegg har han vært en markant skikkelse i samfunnsdebatten i Tyskland.

Hovedanmelder i Dagbladet, Fredrik Wandrup, mener Tyskland har mistet sin kanskje største romanforfatter i generasjonen som trådte fram etter krigen.

- Med historier som «Blikktrommen» (1959), «Flyndra» (1978) og en rekke andre bøker fornyet han både den tyske og den europeiske romankunsten med fabulerende, kritiske og psykologisk inntrengende skildringer, sier Wandrup til Dagbladet, og fortsetter:

- Han forente historie, politikk, fabulering og skildring av enkeltmennesker i store, fantasieggende scenarier. Samtidig var han en særdeles omstridt forfatter.

Uredd Sju år etter at Grass ble tildelt Nobelprisen i litteratur, fortalte Grass at han som ung mann hadde vært med i Waffen SS under andre verdenskrig. Wandrup beskriver forfatteren som uredd.

- Han har også skrevet nærgående selvbiografiske romaner, og har langt opp i åra holdt høy litterær kvalitet. Grass har ikke vært redd for å komme med oppsiktsvekkende politikske utspill, senest om Israel i et dikt han skrev for tre år siden, sier Wandrup.

I 2006 ga han ut selvbiografien «Når løken skrelles» («Beim Häuten der Zwiebel»). Den vakte stor diskusjon flere land.
 
Den tyske forfatteren ble født i 1927 i Fristaden Danzig, som nå er byen Gdansk i Polen. Fortellingene i mange av bøkene hans er lagt til den polske havnebyen.