Hancock og Molvær topper i Molde

Det forhandles med et par store, kommersielle trekkplastre til utekonserter på Romsdalsmuseet, men - klok av skade - holder arrangørene kortene tett til kroppen. I 1992 kansellerte faktisk Van Morrison konserten sin etter at hans navn dukka opp i offentligheten før kontrakten var underskrevet.

Painkiller = Zorn & Laswell

Avantgarde-folket har en skikkelig godbit i vente. Painkiller kaller de seg nå, trioen bestående av saxofonisten John Zorn, bassisten Bill Laswell og trommeslageren Mick Harris. Dristig, og coolt gjort, å hyre denne eksperimentelle gjengen til en av storkonsertene i Idrettens Hus.

Festivalen åpnes av en av den moderne, elektriske jazzens grunnleggere; Herbie Hancock og hans Headhunters - et band som faktisk kan feire 25 års jubileum i år. Ellers på den amerikanskje stjernefronten: Michael Brecker, Phil Woods (m/storband), David Murray og Milt Jackson.

Svensk og finsk

Av reaksjonene på pressekonferansen å dømme, skal det bli temmelig stint av middelaldrende, mannlige skribenter i Alex Nite Spot mot slutten av uka. Torsdag, fredag og lørdag byr salsa-bandet Canela opp til trim.

Fra våre nordiske naboer i øst har arrangørene henta to store og spennende navn. Bobo Stenson gjør solo pianokonsert, mens den finske trioen Trio Töykeät skal underholde i Kulturhuset. Hjemme spiller de haller med pubilumskapasitet på opptil 3000.

«Khmer»

Men kanskje blir det aller vanskeligst å få billetter til Kulturhuset fredag og lørdag? Da står Nils Petter Molvær på plakaten, og forlydender går ut på at vi vil få en tyngre utgave av materialet fra suksessalbumet «Khmer». Om det på forhånd går an å peke ut «årets Molde-konsert»...? Som regel dukker det opp noe helt uventa som tar kaka. Heldigvis.

Bestillingsverket er skrevet av Lars Saabye-Christensen og Ole Henrik Giørtz. «Skrapjern Og Silke» har de kalt verket, og de får følge av Lars Danielsson (bass), Audun Kleive (trommer) - og ikke mindre enn fire vokalister: Elin Rosseland, Kristin Kajander, Anne Marie Giørtz og Anne Marie Almedal (Velvet Belly).

Molde International Jazz Festival arrangeres i tidsrommet 13.-18. juli.

Se ellers artikkel i tirsdagsutgaven av Dagbladet.