DEBATT

Hånd i hånd mot politisk krise

Det er oppsiktsvekkende at begge de svenske statsministerkandidatene, i et valgår, har vist så liten respekt for parlamentarismens tyngdelover.

De svenske statsministerkandidatene Fredrik Reinfeldt (til venstre) og Stefan Löfven (til høyre). Foto: JONAS EKSTRÖMERNTB scanpix
De svenske statsministerkandidatene Fredrik Reinfeldt (til venstre) og Stefan Löfven (til høyre). Foto: JONAS EKSTRÖMERNTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

2014 vil gå over i historien som et av de mest dramatiske år svensk politikk har opplevd - og over nyttår venter nyvalg. De avgåtte regjeringspartiene er sterkt kritiske til den nye statsministeren Stefan Löfvens opptreden etter valget i september. Han kan med god grunn kritiseres. Den politiske krisen Sverige nå er kastet ut i startet imidlertid ikke med sosialdemokraten Stefan Löfven, men med Moderatenes Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt ble mannen som ledet de borgerlige inn i regjeringskontorene igjen i 2006, etter 12 års ørkenvandring i opposisjon. Han har ledet sitt parti frem til deres to beste valgresultater etter 1920-tallet, og er den lengst sittende borgerlige statsministeren etter unionsoppløsningen. I Moderatenes partihistorie vil han sammen med mellomkrigstidgiganten Arvid Lindman stå igjen som den største. Men det siste av Reinfeldt åtte år som statsminister ble klart det dårligste. De borgerliges valgseier i 2010 var i stor grad hans fortjeneste. I 2014 var regjeringsslitasjen blitt mye større, og en mindre ambisiøs statsminister gnistret ikke som før. Om fallet i oppslutning skyldtes Reinfeldts strategivalg skal være usagt. Men at resultatet ble regjeringens avgang gjorde definitivt det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer