Håndball-vorspiel

TV2 har tatt med seg alle sine reklameskilt for assorterte norske varehus og reist helt til Romania for å heldekke nok et mesterskap i kvinnehåndball. Uavhengig av innsatsen til urutinerte norske jenter kan kanalen ganske sikkert høste nok en seersuksess.

For selv om dette europamesterskapets forhåndsfavoritter én for én stiller uten mange av sine etablerte stjerner, er bekymringen for lavere temperatur mest av alt et internt anliggende for håndballfamilien. Tv-seere flest er troløse mot uteblitte storheter og følger trofast videre med, til tross for at Norge helt unødvendig rotet bort seieren mot Ukraina i går. For her er det fortsatt muligheter til å se nye profiler vokse fram.

På oppsigelse

Dessuten har TV2 for lengst forstått at kvinnehåndball er god underholdning. Kanalen bekrefter denne kunnskapen ved å være tungt til stede. Rett nok skal Frithjof Wilborn over nyttår arve den ganske usjarmerende vil du tjene penger i en fei-konkurransen i samme kanal, men enn så lenge bruker han det som er igjen av sjarm til å binde håndballsendingene sammen på en tilforlatelig måte. Vår gamle storskytter Tonje Sagstuen sto i går angorakledd ved hans side, og hun må gjerne slippe til med mer omfattende håndballfaglige vurderinger enn det hun fikk lov til i går.

Forklarende

Til gjengjeld ivaretar Harald Bredelis sidekommentator Gunnar Pettersen dette ansvaret på strålende vis. Det er sjelden kost at for lengst etablerte trenere kommenterer selve spillet på en så pedagogisk måte, uten å la vurderingene preges av egne preferanser for både spillere og spillestil. Pettersen instruerer seere som er kunnskapsløse om denne idretten i slike vendinger at det blir forståelig. Bredeli er på sin side blitt en stadig bedre kommentator, entusiastisk i helt passende porsjoner, og helt fri for det vrøvl hans kanalkolleger innen fotballen trøtter oss med i økende og slitsom grad. Håndball-EM i Romania tegner bra for alle sofaslitere.

NRK er fortsatt bevisst sitt ansvar for den brede underholdningen. Gårsdagens dansegalla fra Tromsø fortalte oss at slik musikk fortsatt får mange føtter til å flytte seg, at Ingeborg Heldal fortsatt har langt igjen til å kunne tv-intervjue noen som helst, og at Finn Eriksens trompet drar «Lappland» like bra som for nærmere førti år siden.

dag.solberg@dagbladet.no