Håndbok i kvinneoppvekst

Noen brøl, mange stønn, en lattersalve, og ingen enkel vei ut. Her kommer det norske svaret på «Fittstim», vårens ungfeministiske overraskelse i broderlandet. 19 unge kvinner forteller sine historier i boka «Råtekst». Les utdrag fra boka!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som sitt forbilde dekker «Råtekst» et stort spekter av kvinners erfaringer. Det berettes om spisevegring, voldtekt, homofili, om det å være ung mor, å være same, svart, muslim osv. Historiene fortelles i stor grad ut fra personlige vinkler, på grensen, og noen ganger over grensen, til det private. Personlige vinklinger på samfunnsproblemer kjenner vi fra andre medier, nemlig ukeblad, magasiner og avisenes helgebilag. Men i «Råtekst» blir historiene ført i pennen av eieren av den enkelte historie. Dette er et modig prosjekt, som nok har kostet. Men samtidig overlates det til den enkelte bidragsyter å gi historien en ramme og en verdi utover den private erfaring, noe som ikke alltid lykkes.

Rock

For vi møter en del elendighetsbeskrivelser hvor språket og fortellerstrukturen preges av internalisert 70-tallserkjennelse, av kjente tragedier som, brutalt nok, ikke er interessante. Andre historier kan på sin side virke kjedelige. Men flere steder glimter det til av noe nytt, av uventet kraft. Et eksempel er musikeren Kristin Buvik, som stolt spruter rockeglede utover sidene. En rå perle, et ungt brunstbrøl. Et annet er Kristin Næss' fortelling om oppvekst med Alexis i TV-serien «Dynastiet» som forbilde. Dette er bidrag som harmonerer med bokas tittel og dens frekke, grafiske profil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer