Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Handel med strøm over landegrensene er et gode for Norge

Utenlandsforbindelsene kommer godt med når tørkesommeren gjør oss sårbar.

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I vinter ble strømprisene mer aktuelle i den politiske debatten enn på lenge. I forbindelse med at Stortinget skulle ta stilling til norsk tilslutning til EUs energibyrå ACER stjal utenlandskabler og deres betydning for den norske kraftprisen oppmerksomheten.

Nå er strømprisene igjen tilbake på dagsordenen. I uka mellom 16. og 22. juli lå snittprisen over 50 øre per kilowattime (kWh). Det er første gang i uke 29, og dobbelt så mye som tiårssnittet for samme uke, ifølge NTB.

Seksjonssjef ved NVEs energiavdeling Anton Eliston forteller til telegrambyrået at de høye kraftprisene vi opplever har to hovedårsaker. Sommerens tørke, som har bidratt til skrinne magasiner, og høyere kostnader ved å produsere fossil energi.

At lite nedbør fører til høyere strømpriser i vannkraftlandet Norge er naturlig, men at dyrere fossil energi påvirker norske kraftpriser er ikke like intuitivt.

Grunnen er den samme som vinterens store stridstema: Utenlandskablene. Norge er en del av et felles nordisk kraftmarkedet gjennom kabler til Sverige, Danmark og Finland, og har i tillegg utveksling med Nederland via undervannskabelen NorNed. Derfor påvirkes de norske kraftprisene ikke bare av norske forhold, men også kraftprisene i våre naboland og deres naboland igjen.

Denne tilkoblingen til våre naboland er et gode for Norge. Vanligvis er det vi som bruker kablene til å selge overskuddsproduksjon til utlandet for gode penger. Men for eksempel i jula i fjor produserte Danmark så mye vindkraft at strømprisen sank under null. Da importerte Norge strøm, og fikk i praksis betalt for å gjøre det.

Nå importerer vi igjen strøm fra kontinentet. For selv om prisene på å produsere strøm har økt også der på grunn av hetebølgen, er den fortsatt lavere der enn i Norge. Det trekker ned prisene her i Norge.

Importen av kraft fra kontinentet denne sommeren viser samtidig hvordan kraftkablene bidrar til forsyningssikkerhet. Ved å muliggjøre import av strøm i møte med en uventet varm og tørr sommer, bidrar utenlandskablene til at blant annet kraftkrevende industri kan holde aktiviteten høy, uten å bekymre seg for rasjonering.

Klimaendringene vil gjøre tilgangen til billig strøm fra norske vannkraftverk enda mer uforutsigbar. Da blir utenlandskablene avgjørende for å sikre tilgang til nok strøm fra mildere rammede alternativer.