Norge er pragmatisk inntil det underdanige overfor Kina:

Handel og politikk går foran menneskerettighetene

Forsiktige statsråder på rekke og rad i Beijing

FORSIKTIG: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil ikke diskutere menneskerettigheter under sitt besøk i Kina. (Foto: NTB/Scanpix)
FORSIKTIG: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) vil ikke diskutere menneskerettigheter under sitt besøk i Kina. (Foto: NTB/Scanpix)Vis mer
Meninger

Kina er nå det viktigste reisemålet for regjeringen. Erna Solberg åpnet det hele med sitt besøk i april der hun fikk en storslått mottakelse av det kinesiske lederskapet. Det var takken for at Norge etter år med kinesisk isfront bøyde av og med senket blikk viste respekt for Kinas politiske kjerneinteresser. Bak konflikten lå tildelingen av Nobels fredspris til menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010. Solberg hadde med seg en hale av toppledere i norsk næringsliv som er interessert i det enorme kinesiske markedet. Nå er den politiske oppfølgingen på regjeringsnivå tydelig.

Denne uka har fiskeriminister Per Sandberg vært i Beijing. Der var han primært som salgsrepresentant. I et intervju med Dagsrevyen klargjorde Sandberg at besøket handlet om fisk, ikke menneskerettigheter. Nå er kulturminister Linda Hofstad Helleland også på plass i Beijing der hun bl.a. skal møte den kinesiske kulturministeren Luo Shugang. Da skulle en tro at spørsmål som gjelder menneskerettigheter ville være en naturlig del av dialogen, men statsråden gjør sitt beste for å snakke bort temaet. I en e-post til Dagsavisen viser Hofstad Helleland til at det under «statsministerens besøk ble enighet om å opprette en årlig konsultasjonsmekanisme på politisk nivå i utenriksdepartementet for å drøfter alle saker av felles interesse, herunder menneskerettigheter». Det kan ikke forstås på annen måte enn at heller ikke kulturministeren vil ta opp slike spørsmål under sitt besøk. Å si det rett ut er åpenbart for vanskelig.

Før reisen til Kina skrev Norsk PEN, som jobber for retten til frie ytringer, et brev til kulturministeren. Der ble Hofstad Helleland oppfordret til å ta opp bruddene på menneskerettighetene, på ytrings- og pressefriheten i Kina. I brevet viser Norsk PEN til at flere menneskerettighetsorganisasjoner rapporterer om omfattende bruk av tortur, forsvinninger, tilståelser under tvang og lange fengselsdommer. Ifølge PEN har kinesiske myndigheter fylt opp fengslene med dissidenter, forfattere, journalister, forleggere og bloggere. Kina ligger nå som nummer to på lista over land som har flest fengslede forfattere og journalister. Den lista toppes av vår NATO-allierte Tyrkia.

Da Erna Solberg var i Kina uttalte hun at tida ikke var moden for dialog om menneskerettigheter, og at det får komme «i neste omgang». Det betyr i praksis at handel og politisk kontakt skal prioriteres, og at spørsmål som gjelder menneskerettighetene utsettes på ubestemt tid. Slikt kalles gjerne pragmatisme. I virkeligheten er Norge blitt et eksempel på hvordan Kina tukter kritikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.