DEBATT

Global handel:

Handelskrigen ingen kan vinne

Det er en villfarelse å tro at USA som nasjon har tapt på globaliseringen og handelen de siste 30 årene.

GREAT AGAIN?: Etter at USA i 70 år har vært en sterk pådriver for en friere verdenshandel, har Trump-administrasjonen gjennom sin proteksjonistiske agenda blitt den største trusselen mot den eksisterende handelspolitiske orden. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix
GREAT AGAIN?: Etter at USA i 70 år har vært en sterk pådriver for en friere verdenshandel, har Trump-administrasjonen gjennom sin proteksjonistiske agenda blitt den største trusselen mot den eksisterende handelspolitiske orden. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er få spørsmål der økonomer er så samstemte som i spørsmålet om hvorvidt handel er en viktig kilde til økt global (og nasjonal) velstand. Det mener nesten alle at det er, fordi spesialisering gjør at vi kan benytte tiden til å produsere det vi er best på, fremfor å måtte produsere alt vi behøver selv. Det er vanskelig å overvurdere hvilken sivilisatorisk effekt handel mellom mennesker og nasjoner har hatt.

Muligheten til å kjøpe og selge varer og tjenester, gjør at mennesker ikke er avhengig av geografiske og naturgitte forhold, men i større grad kan forme sin egen fremtid. Et velfungerende system for internasjonalt handel er således avgjørende. Derfor er handelskonflikten mellom verdens to største økonomier, USA og Kina, og ringvirkningene denne får, bekymringsfull. Den er ekstra betenkelig fordi USA også har iverksatt proteksjonistiske tiltak mot EU og Canada.

Etter at USA i 70 år har vært en sterk pådriver for en friere verdenshandel, har Trump-administrasjonen gjennom sin proteksjonistiske agenda blitt den største trusselen mot den eksisterende handelspolitiske orden. Kina har utvilsomt tjent relativt mer på internasjonal handel enn hva USA har, men det er en villfarelse å tro at USA som nasjon har tapt på globaliseringen og handelen de siste 30 årene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer