DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Håndhevelse av narkotikaforbudet gir gode muligheter til å hjelpe ungdom

Å avdekke gryende rusmisbruk blant ungdom i en tidlig fase kan være avgjørende for å kunne endre kurs og hindre rusavhengighet.

FESTLIGHETER: På ungdomsfester inntas det lovlige og ulovlige rusmidler. Helge Fredriksen advarer mot avkriminalisering, som han mener vil svekke evnen politiet har til å følge opp disse ungdommene. Illustrasjonsfoto: Scanpix NTB
FESTLIGHETER: På ungdomsfester inntas det lovlige og ulovlige rusmidler. Helge Fredriksen advarer mot avkriminalisering, som han mener vil svekke evnen politiet har til å følge opp disse ungdommene. Illustrasjonsfoto: Scanpix NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Bent Høie (H) og Hadia Tajik og Torgeir Michaelsen (Ap) har tatt til orde for at hjelp, ikke straff, skal være utgangspunktet for å følge opp de som tas for bruk av narkotika.

Jeg mener håndhevelse av et lovforbud mot bruk av narkotika er viktig, fordi det gir politiet og andre hjelpeinstanser muligheter til å komme i dialog med og hjelpe ungdom med begynnende rusadferd.

Høie vil ha slutt på straff for bruk av narkotika og ønsker at det er helsetjenesten, og ikke justissektoren, som skal ha ansvar for oppfølgningen av rusmisbrukere.

Jeg er redd Høies forslag går i retning av avkriminalisering av narkotikabruk, og det vil være spesielt uheldig i forhold til å forebygge rekruttering av ungdom til rusmiljøene.

Når det gjelder håndhevelse av forbudet mot bruk av narkotika ovenfor ungdom under 18 år, finnes det allerede i dag en god del alternative straffereaksjoner til forelegg, i form av tverretatlig oppfølgning.

  • Les også Dagbladets leder: «En ny epoke i ruspolitikken»

Etter lang erfaring med rusforebyggende arbeid i politiet i et samarbeid med kommunen, vet jeg at både politiet og skolene i sin hverdag oppdager barn og unge som eksperimenterer med bruk av hasj. Politiets patruljer møter ungdom på steder og tidspunkter hvor det øvrige hjelpeapparatet er fraværende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer