Handlekraft i det blå

Klikk for ingress.

Meninger

Eplekjekke valgløfter har en lei tendens til å slå tilbake på avsenderen når de ikke innfris. Trolig var det derfor erfarne Høyre-folk var atskillig mindre bombastisk i fjorårets valgkamp enn regjeringskåte Frp-politikere, i den grad at Erna Solberg ble beskyldt for utydelighet og mumling. Men på ett punkt var den daværende opposisjonen krystallklar; de rødgrønne manglet gjennomføringskraft. I åtte år hadde man sittet på Stortinget og tvinnet tommeltotter. Her skulle det bli vei i vellinga så snart de blå kom til makta.

Slik har det ikke gått, for å si det forsiktig. Ikke siden årtusenskiftet har en regjering sendt så få saker til Stortinget som de blåblå etter et valgår, viser en oversikt NTB har laget. De folkevalgte hadde mer å gjøre både under Bondevik-regjeringen og den rødgrønne flertallsregjeringen. Hele fire departementer, to av dem styrt av Frp, har ikke sendt over en eneste sak. Når Frp?s landsmøte etterlyser mer og bedre informasjon om hva partiets statsråder driver med i regjering, er de ikke alene om det. Samarbeidspartner Venstre er blant de mest utålmodige. Sveinung Rotevatn sier til NTB at nå må regjeringen begynne å handle. Han peker på at de fleste sakene regjeringen har lagt fram er saker det er bred enighet om, eller som har ligget over fra de rødgrønne. Sakene regjeringen gikk til valg på, finnes knapt.

Utredninger er det derimot blitt mange av, og de blåblå har allerede fått et nytt økenavn; utredningsregjeringen. Det er for så vidt god konservativ politikk å ile langsomt før endringer settes i verk. Det er dessuten flere større og viktige reformer på gang som krever mye arbeid før de kan presenteres for de folkevalgte. Men en voldsom gjennomføringskraft er det ennå vanskelig å få øye på. Erna Solberg synes like tilbakelent og mumlende som i valgkampen. Flere av de store løftene er allerede varslet at vil komme i neste periode, hvis de blå beholder makta.

I det perspektivet har regjeringen mindre handlingsrom enn den kunne ønsket. Høyre og Frp må bruke tid og krefter på å danne kompromisser med Venstre og KrF før saker havner i Stortinget. Frp-ere er utålmodige og mener småpartiene har for stor innflytelse, men det politiske regnestykket er enkelt hvis regjeringen vil være sikret gjennomslag. Selv om den i teorien kan oppnå flertall med andre i enkeltsaker, må den ha Venstre og KrF på laget for å overleve på lengre sikt. Det har nok Frp-statsrådene innsett og blitt påfallende stille. Selv ikke Per Sandberg kan oppheve den politiske tyngdekraften.
MINDRE KRAFT:  Erna Solberg
«Gjennomføringskraft er det vanskelig å få øye på.»
   
[i] [ii]