Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Handlekraften minner om hun som aldri rydder rommet

Oppryddingen i helsevesenet, som aldri skjer.

GAMMEL VISE: Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug lover opprydding. Den visa har vi hørt før, skriver Dagbladet på lederplass i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GAMMEL VISE: Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug lover opprydding. Den visa har vi hørt før, skriver Dagbladet på lederplass i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Meninger

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug lover opprydding etter Aftenpostens avsløring i går om vold ved norske sykehjem.

Avisa har gjennomgått såkalte avviksrapporter, og funnet ut at det ble registrert drøyt 13 000 voldshendelser på norske sykehjem i fjor. Da bodde 40 000 mennesker på 942 ulike sykehjem over hele landet.

Statsrådens handlekraft minner likevel mest om hun som for tredje gang lover bot og bedring og endelig skal rydde rommet. Kunnskapen om disse avvikene har vært der lenge. Like lenge har de ikke blitt brukt til noe særlig.

VILLE PÅ SYKEHJEM: Da Reidun (81) amputerte beinet, kunne hun ikke lenger bo hjemme. Kommunen ville det annerledes. Reporter: Ane Muladal. Video Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Saker om såkalte avviksmeldinger i helsevesenet tikker inn med jevne mellomrom i norske medier. For ett år siden hadde denne avisa en større reportasjeserie om avviksmeldinger ved sykehjemsetaten i Oslo kommune. Vi fant 10 300 avvik i eldreomsorgen i Oslo i første halvår 2016 og 2018. Også den gangen med svært grove og tildels likelydende enkelthendelser, sjokkerende i sitt knappe journalspråk – som denne: «To beboere slåss. Den ene beboeren satt over den andre med en jernstang og prøvde å kvele ham. Jeg ringte sykepleier».

Listhaug sier til Aftenposten at hun er sjokkert over omganget, og ber nå Helsedirektoratet «umiddelbart kartlegge det reelle omfanget» av vold og overgrep. Fagfolk som både Dagbladet snakket med i sin sak, og andre eksperter som Aftenposten har vært i kontakt med nå, tror at det er mange avvik som ikke registreres.

Spørsmålet til Listhaug blir derfor todelt: Hvorfor har hun ikke gjort noe med dette før, og er hun sikker på at dette er riktig måte å løse problemet?

VG hadde på seinsommeren en annen, stor relatert sak som gjaldt avvik i forbindelse med flytting av døende pasienter mellom sykehus og kommunene, som har ansvaret for sykehjemsdrift i Norge.

Da var det helseminister Bent Høie som måtte svare for seg, og han fortalte noe interessant til VGs reportere: «En del av dem som jobber i helsetjenesten vil jo ikke oppleve det meningsfylt å bruke tid på å melde avvik hvis de opplever at det ikke får noen konsekvenser eller oppfølging.»

Skal et forbedret regime for registrering og oppfølging av avvik ha noen hensikt, må det altså drastisk forbedres. Hvis ikke vil det mangle fullstendig funksjon og legitimitet.

Skal allerede pressede ressurser i helsevesenet brukes på å lage nye kontrollsystemer og skjemavelder, eller skal de få mer tid og bemanning til å håndtere den vanskelige hverdagen med pasienter som krever mye? Statsrådene innenfor helsesektoren kan i alle fall ikke gang på gang få slippe unna med å etterlyse mer oversikt.

Den visa har vi hørt før.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media