Handling på hviledagen

Ingress

Meninger

Søndag som hviledag er et sammenfall mellom nasjonens kristne tradisjoner og fagbevegelsens posisjoner. Etter det tredje bud skal hviledagen holdes hellig fordi Vårherre hvilte ut etter skapelsen på den sjuende dag. Etter tariffavtalene skal søndagen være arbeidsfri, eventuelt med ekstra kompensasjon for å jobbe på hviledagen.

Dette var rammen for det homogene Norge med felles ukerytme for folk flest. Med litt planlegging og disiplin var det til å leve godt med for de fleste. Men med større fleksibilitet og mer mangfoldighet i dagligliv, familieliv og arbeidsliv kom helgedagsfreden under press og ble gjennomhullet. Flere ville handle når det passet, og flere hadde ikke noe mot å jobbe på søndager. Mellom ordinære, søndagsstengte butikker og avis- og pølsekiosker dukket det opp forunderligheter som Brustadbua og gartnerier med meget utvidet vareutvalg. Og bensinstasjonene ble mini-kolonialer med høye priser.

Hovedregelen er imidlertid søndagsstengte butikker, men det finnes stadig nye smutthull. Ett av dem er spesielle regler for typiske turiststeder. Der må turistene ha mulighet til å kjøpe både suvenirer og mat og drikke. Da kan heller ikke de fastboende hindres i å handle på søndager.

Nå har byrådene i Oslo og Bergen søkt om status som turiststeder, og andre byer vil sikkert følge etter. Vi kan ikke se gode grunner til å avslå søknadene, men det er bare omgående bevegelser for å komme rundt hovedregelen. Det er en bakvei til søndagsåpne butikker som ikke har turister, men vanlige hverdags- og søndagsmennesker som kunder.

Det vil være enklere og mer ryddig å la loven om tilbud og etterspørsel trumfe helligdagsloven. Dersom forretningsdrivende finner det lønnsomt og blir enig med sine ansatte om fornuftige avtaler, bør de ikke hindres i holde åpent på søndager. Det ville heller ikke være en ulempe om noen private og offentlige tjenester fulgte etter.

Men vi vil gjerne få lov til å uttrykke et fromt håp om at søndagen likevel ikke blir som alle andre dager. Det er bra med en dag som skiller seg ut fra resten av uka. En dag til å slappe av, gjøre noe en ellers ikke gjør, gå på tur eller lade batteriene på andre måter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.