Handlingslammet Guillou

Guillous avslutning på denne imponerende dekalogen er skuffende tam, men ishockey-fans vil fryde seg.

KUNNSKAPSRIK: Det er ikke til å komme forbi at dekalogen er et formidabelt verk, der ringreven Guillou viser en imponerende innsikt i forrige århundrets viderverdigheter. Foto: Agnete Brun
KUNNSKAPSRIK: Det er ikke til å komme forbi at dekalogen er et formidabelt verk, der ringreven Guillou viser en imponerende innsikt i forrige århundrets viderverdigheter. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«’Når den store krigen mot terror, eller hva den kommer til å hete, først bryter ut er 1900-tallet definitivt forbi. Da går vi inn i en ny epoke.’ ’Og når blir det, kanskje i morgen?’ ironiserte Eric litt fraværende mens han studerte vinkartet.»

Datoen er 10. september 2001. Vi vet alle hva som skjedde dagen etter. Dette er den elegante og brutale epilogen på Jan Guillous imponerende tibindsverk om det forrige århundre, som er blitt kalt det styggeste og blodigste i menneskehetens historie.

Mannen som studerer vinkartet er raddisen og kjendisadvokaten Eric Letang. Han er hovedperson i «Slutten på historien», og Jan Gullious alter ego i avslutningen på fortellingen om de norske brødrene Lauritzen og deres etterkommere.

Styrtrike aristokrater

Dekalogen starter i 1880-åra med «Brobyggerne» (2011). Da befinner vi oss på et lite fiskevær på Osterøy utenfor Bergen, der vi møter de tre farløse småbrødrene Lauritz, Oscar og Sverre Lauritzen. De er uvanlig begavete, og sendes til Dresden for få verdens beste ingeniørutdannelse. Planen er at de skal bistå i et umulig prosjekt: å bygge Bergensbanen. De stiger eventyrlig raskt gradene og to av dem ble på mirakuløst vis styrtrike aristokrater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer