Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Håndskrevet brev fra en Titanic-overlevende legges ut på auksjon

Ble utpekt som syndebukker etter forliset i 1912.

UNIKT: Brevet er datert 27. mai 1912, bare en måned etter at Titanic forliste. Nå skal det auksjoneres bort. Foto: RR Auctions
UNIKT: Brevet er datert 27. mai 1912, bare en måned etter at Titanic forliste. Nå skal det auksjoneres bort. Foto: RR Auctions Vis mer

(Dagbladet:) Kun én måned etter at Titanic forliste 15. april 1912, skrev den britiske motedesigneren og aristokraten Lady (Lucy) Duff-Gordon forarget brev til en venn i Statene, hvor hun takket for støtten hun og mannen fikk i etterkant av ulykken. Samtidig kritiserte hun britiske myndigheter for å ha behandlet dem dårlig.

Nå legges brevet ut på auksjon, skriver AFP, som gjengis i The Telegraph.

Lady Duff-Gordon skriver i brevet;

«Takk for at du sender oss sympati og støtte fra New York. Med tanke på hvordan vi har blitt behandlet av England etter vi kom hjem, ser det ikke ut til at vi gjorde noe riktig ved å bli reddet!!!!. Er det ikke skammelig.»

- Det som gjør dette brevet unikt er at Duff-Gordon er en veldig kjent passasjer, som skrev brevet bare en måned etter forliset. På den tiden, fordi det var en såpass stor tragedie, så folk etter syndebukker. Lady Duff-Gordon og mannen Sir Cosmo Duff-Gordon ble fort utpekt av pressen, skriver konserndirektør i RR Auction, Bobby Livingston i en e-post til Dagbladet.

Auksjonshuset håndterer jevnlig Titanic-memorabilia, og i skrivende stund er tre lignende objekter lagt ut for auksjon på RR Auctions nettsider.  

Les om Titanic-brevet som ble solgt for 1,2 millioner kroner

Les også om den hittil ukjente tabben som kan ha vært med på å senke Titanic

Skal ha bestukket mannskapet Bakgrunnen for brevet er at Duff-Gordon og mannen ble beskyldt for å ha bestukket mannskapet på en av livbåtene til å få dem i sikkerhet, til tross for at det kun var 12 personer om bord. Livbåten hadde kapasitet på 40. Tabloidene ga båten kallenavnet «The Money Boat», skriver RR Auction på sine nettsider.

Ifølge Livingston har det vært stor interesse for brevet som består av to håndskrevne sider. Tidligere har det tilhørt en mangeårig amerikansk samler.

- Vi antar at brevet vil å gå for over 5000 dollar, sier Livingston.

Det tilsvarer rundt 40.000 norske kroner.

TRAGEDIE: Titanic traff et isfjell og sank få dager etter at skipet hadde satt ut på sin jomfrutur. Foto: Scanpix
TRAGEDIE: Titanic traff et isfjell og sank få dager etter at skipet hadde satt ut på sin jomfrutur. Foto: Scanpix Vis mer

Titanic var et britisk passasjerskip som forliste på sin jomfrutur mellom Southampton i England og New York i USA natt til 15. april 1912, da skipet traff et isfjell.

Rundt 1500 personer skal ha omkommet, mens i overkant av 700 overlevde. Tragedien ble filmatisert av regissør James Cameron i 1997, med Kate Winslet og Leonardo DiCaprio i hovedrollene.

Les mer om Titanic
Les også om det som angivelig skal være isfjellet som senket Titanic