Håndslag til en venn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var på slutten av 60-tallet. Soulmusikken, the sweet soul music fra Aretha, Otis og Booker T. hadde tatt oss, og ingen her hjemme fiksa Steve Cropper-licks så bra som Nils Petter. Nils Petter Nyrén, eller Nipe som han allerede var i ferd med å bli hetende, hadde vært på sjøen ett år, kjøpt el-gitar i Japan og spilte nå på Club 7 med Jan Lie & gutta, og det var digert. Å se sin lekekamerat, klassekamerat og nærmeste nabo og venn gjennom en hel barndom ta plass blant de store gutta, bøye seg over strengene og woooow!! - låte som om han var vokst opp i Muscle Shoals, Alabama, og ikke Myrerveien 17, 3. etasje, på Kjelsås, det var nesten ufattelig. Han hadde kommet en lang vei siden han holdt OBOS-blokka våken med å spille forspillet til Tommy Steeles «Happy Guitar» om og om igjen den første kvelden han eide en gitar.

  • Så Nipe, som kunne blitt en fremragende billedkunstner, friidrettsstjerne eller skuespiller som pappa William, valgte musikken. I 30 år var han blant våre fineste gitarister, en stilsikker, allsidig, stillfaren kunstner på gripebrett og strenger, inntil han ikke kom ned til frokost etter spillejobb på en turné tidligere i år. Nå er det ikke så helt unikt at musikere, i likhet med journalister og faktisk noen andre også, dropper frokost, men da han ikke kom til lunsj heller, syntes bandet at det fikk være nok. Det hadde tross alt ikke blitt seint kvelden før, så de banket på rommet hans. Ingen svarte.
  • Nils Petter er på Sunnaas Sykehus nå, der leger og terapeuter arbeider for å gi ham førlighet og taleevne tilbake etter hjerneslaget. Han er 50, frilanser, har sine faste utgifter som alle andre, og framtida er usikker. Derfor er det at venner og kolleger, med Terje Rypdal, Knut Reiersrud, Frode Alnæs, Freddy Lindquist og Vidar Busk i spissen, inviterer til gitarfest på Rockefeller i Oslo førstkommende søndag, for å gi en økonomisk håndsrekning til sin hardt rammede venn. Primus motor er NRKs Arild Rio Eriksen, som drar det hele i gang med barneprogram (Lillebjørn Nilsen, Kari Svendsen, Steinar Ofsdal, Lars Klevstrand m.fl.) klokka 15. Til selve kveldsforestillingen 18.30 får gitaristene selskap av flere band som Nipe var med i. Bryggerigangen Bluesband gjenforenes, og Geir Wentzels Orkester får endelig tilbake syngedama si etter 30 år: Inger Lise Rypdal. Selv i køen blir det sang og spell med Dei nye kapellanene, så alt peker mot vårens vakreste gitareventyr. 200 kr pr pers i inngang - det er lite for så mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer