Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Håndhilsing:

Håndtrykk med autoritær schwung

Det vi nå ser i deler av Norden, nærmer seg moralsk panikk. Danmark er i ferd med å bringe det til et parodisk nivå.

UTESTENGING: Å nekte noen få mennesker stemmerett på grunn av et manglende håndtrykk, er en langt sterkere form for utestengning enn ikke å ta noen i hånda. Foto: Dagbladet
UTESTENGING: Å nekte noen få mennesker stemmerett på grunn av et manglende håndtrykk, er en langt sterkere form for utestengning enn ikke å ta noen i hånda. Foto: Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske regjeringen har foreslått at for å bli dansk statsborger, må man gjennomføre et håndtrykk som del av seremonien, som «et tegn på respekt for danske verdier». Danmarks utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg mener at borgermestere og andre som nekter å gjennomføre dette tvangsritualet på myndighetenes vegne, skal trues til lydighet med kommunale bøter.

Rune Berglund Steen.
Rune Berglund Steen. Vis mer

Vi nærmer oss dermed en integreringsdebatt med orwellsk preg. Jeg er selvsagt enig i at man bør ta hverandre i hånda, og jeg er sterkt kritisk til det reaksjonære synet på kjønn som ligger til grunn for å nekte.

Spørsmålet er imidlertid hvor fanatisk majoriteten skal bli i møte med slik konservatisme. Det vi nå ser i deler av Norden, nærmer seg moralsk panikk. Danmark er i ferd med å bringe det til et parodisk nivå.

Håndhilsing er ment å være en vennlig gest, og en myk start på møtet mellom mennesker. Å opphøye denne gesten til nasjonal politikk med nektelse av grunnleggende rettigheter og kommunale straffereaksjoner, er alt annet enn mykt. Det er å gjøre gesten til et adgangskriterium for hvem vi vil godta innenfor fellesskapet, og hvem vi vil stenge ute.

Å nekte noen få mennesker stemmerett på grunn av et manglende håndtrykk, er en langt sterkere form for utestengning enn ikke å ta noen i hånda.

Det har ingenting å si om man betaler sin skatt og ellers er en eksemplarisk borger. Hvis man, på grunn av sin tro, er blant de få som foretrekker å ta seg til hjertet, foreslås det altså at man skal nektes borgerrettigheter, herunder stemmerett ved valg.

Dette er det motsatte av liberalt. Det er autoritært. At statsråden med ansvar for håndhilsing til og med ønsker å bøtelegge myndighetspersoner som ikke ønsker å gjennomføre påbudet, gir det hele et Østblokk-preg.

Også flere borgermestere fra Støjbergs eget parti, Venstre, mener at forslaget er problematisk, at det adresserer et marginalt problem, og at det er i strid med liberale verdier. Håndhilsing er ment å være et uttrykk for respekt for danske verdier, men det formelle kravet om håndhilsing og straffen knyttet til det, uttrykker ikke den samme respekten.

Det er et sørgelig skue når en nordisk statsråd med ansvar for integrering ikke har bedre å holde på med. For ikke å snakke om at utspill som dette diskrediterer hele ideen om håndtrykk som del av vennlige møter mellom mennesker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!