DEBATT

Håndhilsing:

Håndtrykk med autoritær schwung

Det vi nå ser i deler av Norden, nærmer seg moralsk panikk. Danmark er i ferd med å bringe det til et parodisk nivå.

UTESTENGING: Å nekte noen få mennesker stemmerett på grunn av et manglende håndtrykk, er en langt sterkere form for utestengning enn ikke å ta noen i hånda. Foto: Dagbladet
UTESTENGING: Å nekte noen få mennesker stemmerett på grunn av et manglende håndtrykk, er en langt sterkere form for utestengning enn ikke å ta noen i hånda. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den danske regjeringen har foreslått at for å bli dansk statsborger, må man gjennomføre et håndtrykk som del av seremonien, som «et tegn på respekt for danske verdier». Danmarks utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg mener at borgermestere og andre som nekter å gjennomføre dette tvangsritualet på myndighetenes vegne, skal trues til lydighet med kommunale bøter.

Vi nærmer oss dermed en integreringsdebatt med orwellsk preg. Jeg er selvsagt enig i at man bør ta hverandre i hånda, og jeg er sterkt kritisk til det reaksjonære synet på kjønn som ligger til grunn for å nekte.

Spørsmålet er imidlertid hvor fanatisk majoriteten skal bli i møte med slik konservatisme. Det vi nå ser i deler av Norden, nærmer seg moralsk panikk. Danmark er i ferd med å bringe det til et parodisk nivå.

Håndhilsing er ment å være en vennlig gest, og en myk start på møtet mellom mennesker. Å opphøye denne gesten til nasjonal politikk med nektelse av grunnleggende rettigheter og kommunale straffereaksjoner, er alt annet enn mykt. Det er å gjøre gesten til et adgangskriterium for hvem vi vil godta innenfor fellesskapet, og hvem vi vil stenge ute.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer