Hanemarsj inn i 2017

Kineserne feirer nyttår nå, i nervøs spenning om hva året kan komme til å bringe.

HANENS ÅR: Skulptur av en lett gjenkjennelig hane ved inngangen til et kinesisk kjøpesenter.
HANENS ÅR: Skulptur av en lett gjenkjennelig hane ved inngangen til et kinesisk kjøpesenter.Vis mer
Kommentar

Lørdag gikk vi inn i hanens år i henhold til kinesisk arkeologi. I Kina er det dyrekretsen som gjelder. Ett dyr for hvert år i en syklus på 12. I motsetning til vestlig astrologi som underholder oss med planetposisjoner og stjernetegn i ukebladspalter, tar kineserne sine dyr på alvor. Der driver man ikke med spådommer for det kommende året, men med «prognoser», på samme måte som man har økonomiske eller meteorologiske prognoser å orientere sine forretninger etter.

Alt er selvsagt ikke like alvorlig. Det gamle året er feiet ut, alle aper fra 2016 er erstattet med nye haner. Haner i alle størrelser og utforminger pryder kjøpesentre, plakater og kalendere. Årets mest populære er en hane med umiskjennelig Donald Trump-trekk. En oppblåsbar utgave verserer i flere størrelser, også i gigantformat med manke i gull, muligens laget for å begeistre originalen. Eller ikke.

Hva kineserne kan vente seg fra Trump-hold i året som kommer finner man neppe svar på i astrologien. Forholdet mellom de to stormaktene USA og Kina er i beste fall usikkert. Trump har truet med straffetoll på kinesiske varer, handelskrig og noe som minner mest om militær krig om de omstridte øyene i Sør-Kina-havet. Om Trump og hans mannskap vil respektere «Ett-Kina»-politikken, som tilsier at Taiwan er del av Beijings domene, er slett ikke hogget i stein.

Slik usikkerhet kan være bevisst strategi fra den nyinnsatte presidenten. Kineserne liker det ikke. Riktignok tyr man ikke til astrologien for å svare på truslene, men man henter gjerne metaforer fra stjernene: «Måtte de arrogante amerikanerne innse at USA kanskje bare er en dalende stjerne på historiens store himmelhvelv,» skrev et av kommunistpartiets talerør, avisa Global Times, nylig i en lederartikkel.

Hanen vil gale kraftig i 2017, ifølge astrologene. Kanskje vil den også marsjere, for på det politiske planet varsler prognosene om en oppblussing av voldsom nasjonalisme. Minoriteter, som er under fremmed herredømme, kan ty til voldelige uttrykk for sine frustrasjoner. Det lover kanskje ikke bra for situasjonen til tibetanere og uigurer i Kina, hvis de tror på slikt.

Prognosene for 2017 er også individuelle, alt etter hvilket år man selv er født i. Donald Trump, som er født i 1946, er hund. Hanens år blir ikke spesielt bra for hunder; de vil ramle inn i den ene krisen etter den andre. Det ventes problemer med helsa, romantikken og offentligheten. Forretningene går det også dårlig med. Hunden risikerer tap av både posisjon og troverdighet. WTF? Driver vi ønsketenkning her?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.