Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Håner kongeparet

Den tidligere hoffotografen Gunnar Sjøwall mener Morten Krogvold fornærmer kong Harald og dronning Sonja når han gir Slottet skylden for rammene for de nye kongebildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et leserinnlegg i VG i går langer Gunnar Sjøwall, Norges kanskje fremste ekspert på offisielle kongebilder, ut mot fotografen Morten Krogvold. Selv har Sjøwall fotografert kongefamilien ved sju- åtte anledninger.

Sjøwall mener det er en hån mot kong Harald og dronning Sonja når Morten Krogvold hevder han brukte håndverkeren i seg, og ikke kunstneren, da han tok de offisielle bildene av kongeparet.

«Hvis man blir beæret med et oppdrag på Slottet, bør de kongelige kunne forvente at fotografen har tilstrekkelig respekt for oppdraget og vil gjøre en toppinnsats både håndverksmessig og kunstnerisk,» skriver han i innlegget.

- Det er ingenting som tyder på at Morten Krogvold har hatt respekt for oppdraget. Hvis han ikke trodde han ville løse det på en tilfredsstillende måte, burde Krogvold sagt nei, sier Sjøwall.

- Dårligst

Han vil ikke si noe mer utover det han har skrevet i leserinnlegget. Der hevder Sjøwall at Krogvold avslører seg som den dårligste av alle fotografene som har tatt offisielle bilder av kongefamilien.

- I leserinnlegget står ting klart nok, gjør det ikke? Men jeg kan si at jeg i løpet av dagen har mottatt støtteerklæringer fra en mengde fotografer, sier Sjøwall.

Krogvolds portretter av kong Harald og dronning Sonja ble også kritisert av andre fotografer da de nylig ble vist fram. «Dronning Sonja ser overlegen ut, kong Harald har bustete hår,» var noe av kritikken.

Sårende

- Jeg synes dette er sårende. Sjøwall går på person og ikke sak. Han hevder at jeg har som favorittsyssel å kritisere kongebilder tatt på Slottet. Det er faktisk feil. Jeg gikk ut i Dagbladet for 10- 11 år siden med krass kritikk av kongebilder. Men siden da har jeg ikke deltatt i disse fotodebattene. Jeg har helst villet holde meg unna dem. Egentlig har jeg lyst til å legge denne debatten død, sier Krogvold. Han har respekt for Sjøwall som fagmann.

- Han er en flink fyr, og han har all rett til å kritisere. Jeg har aldri møtt ham, men han har gått ut mot meg før - sikkert på grunn av at jeg har kritisert kvaliteteten på kongebilder. Men det er jo ti år siden.

- Sjøwall hevder du ikke hadde respekt for oppdraget?

- Det faller på sin egen urimelighet. Jeg brukte to dager til forberedelser før selve fotograferingen. Jeg er kjent for å ha respekt for oppdragene mine. Det jeg har sagt er at rammene for oppdraget var gitt, og at man ikke kan sammenlikne det med en kreativ fotojobb, sier Krogvold.

SÅRET: Morten Krogvold (bildet) mener Gunnar Sjøwall går på person og ikke sak når han kritiserer hans nye kongebilder.
SAKENS KJERNE: Kong Harald...
... og dronning Sonja slik de framstår på Morten Krogvolds ferske, offisielle kongebilder. Bildene er gjengitt med tillatelse fra fotografen