Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hang ut den danske politikeren Henrik Dahl i nazi-uniform

Dikteren Yahya Hassan provoserer.

ORDKRIG: Den danske poeten Yahya Hassan skapte storm i sosiale medier da han la ut et bilde av den danske politikeren Hendik Dahl ikledd nazi-uniform (innfelt faksimile). Foto: Scanpix / faksimile av Henrik Dahls Facebook-innlegg.
ORDKRIG: Den danske poeten Yahya Hassan skapte storm i sosiale medier da han la ut et bilde av den danske politikeren Hendik Dahl ikledd nazi-uniform (innfelt faksimile). Foto: Scanpix / faksimile av Henrik Dahls Facebook-innlegg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga ble det full storm i sosiale medier da den danske dikteren Yahya Hassan publiserte et bilde av den danske politikeren Henrik Dahl ikledd nazi-uniform på hans Facebook-vegg.

Bakgrunnen for bildet skal ha vært Hassans uttalelser i forbindelse med terroraksjonen mot Krudttønden i København forrige uke. I et intervju med danske Politiken uttalte Hassan blant annet følgende:

- Hvorfor kaller vi den formodede gjerningsmann til drapene i København for muslim? Han er da først og fremst kriminell. Hvorfor har vi et behov for at skape en parallell mellom en kriminell voldsmann og den alminnelige muslim?

- Selvfølgelig skal man nedkjempe en slik idiot. Men jeg forstår ham, sier Hassen i intervjuet som ble omtalt av Dagbladet i helga.

Satte sinnene i kok Den danske politikeren Henrik Dahl delte lenka til intervjuet, og skrev i tillegg at «den formodede dikter forstår den formodede gjerningsmann. Formodentlig.»

Uttalelsen satte sinnene i kok hos den unge dikteren Hassan, og nå skaper ordvekslingen debatt i sosiale medier. Hassan svarte nemlig med å legge ut et redigert bilde av den danske politikeren ikledd nazi-drakt.

Det var danske BT som først omtalte saken.

- Det latterlige i absolutt ytringsfrihet I går la Hassan ut et nytt innlegg om saken, hvor han mener det ikke er stor forskjell på karikaturer av profeten Muhammed og Dahl i nazi-uniform.

- Gjelder ytringsfriheten og satiren utelukkende når Muhammed er i skuddlinjen med ei bombe i sin turban? Hva er så forskjellen på det og Henrik Dahl i nazi-drakt? Begge deler er like feil, og det måtte jeg illustrere ved å illustrere det, skriver han.

Til BT utdyper han at han illustrerer det latterlige i absolutt ytringsfrihet.

- Det viser Henrik Dahls hykleri, når han blir fornærmet over seg selv i nazi-uniform, men samtidig går inn for Muhammed-tegningene, sier Hassan.

Nazi-bildet la Hassan ut på Dahls Facebook-side med teksten «Igjen må jeg konstatere at et høyreorientert svin har delt mine holdninger halvt. Må blindheten se deg for å være blind for hele intervjuet», hvor han refererer til intervjuet i danske Politiken.

- Bør få si hva de vil Henrik Dahl er folketings-kandidat for danske Liberal Alliance. Han svarer selv i et Facebook-innlegg at han synes alle bør få si hva de vil.

- Det samfunnet jeg kjemper for, er et samfunn hvor en ung mann har rett til å sammenlikne makthavere med nazister. Hvis jeg rent faktisk var makthaver ville jeg selvfølgelig ikke krumme et hår på Hassans hode, selv om han snakket stygt om meg og rettet gale beskyldninger mot meg, skriver han.

- Mitt utgangspunkt er likevel at retten til å ytre seg ikke er en garanti for respekt eller andre former for anerkjennelse.

Yahya Hassan ble landskjent i Danmark i 2013 da han ga ut sin første diktsamling, der han blant annet kritiserer islam.

Hele Norges coronakart