FORLATER TURBONEGER: Frontfigur Hank von Helvete. Her fra
Turboneger spilte under Øyafestivalen i Oslo.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FORLATER TURBONEGER: Frontfigur Hank von Helvete. Her fra Turboneger spilte under Øyafestivalen i Oslo. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Hank von Helvete forlater Turboneger

Etter nesten 20 år som frontmann.

||| I fjor sommer spilte Turboneger på flere store festivaler, men etter det har det vært stille.

Bandets frontfigur, Hans-Erik Dyvik Husby, har i stedet vært å se i musikalen «Jesus Christ Superstar», og i høst er han aktuell som Cornelis Vreeswijk i den kommende storfilmen om den svenske visepoetens liv.

Overrasket bandet Vinteren 2009 fikk han behandling for sitt narkotikamisbruk og etter det ga han medlemmene i Turboneger beskjed om at han hadde tenkt å forlate bandet, melder NTB.

- De forsto, men ble litt overrasket. Det tok kanskje litt tid før det gikk opp for dem hva det innebar. At det faktisk var slutt, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT Spektra.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med noen av bandmedlemmene, eller Dyvik Husby selv i dag, men på Twitter skriver bassist Thomas Seltzer at Turboneger var over allerede i fjor.

Til TT Spektra sier Dyvik Husby at han ikke vet om det blir noe nytt Turboneger med en ny sanger, men at han ikke ville hatt noe imot det.

Bærer ikke nag Dyvik Husby sier at han heller ikke bærer noe nag til gruppa.

- Nei, det var jeg som ikke klarte å håndtere forventningene til meg selv. Jeg legger ikke skylden på noen andre. Det er viktig å forstå at jeg ikke er bitter på noen, sier han.

Noe forhold til de andre i Turboneger har han ikke.

- Vi omgås sjelden. Vi var ikke en kameratgjeng, men et rockeband. Det skulle være hardt, ikke noe frøkenliv, og det var det jo ikke heller, sier Hans-Erik Dyvik Husby.

- Vemodig Egon Holstad, musikksjef i avisa Nordlys, er ikke sjokkert.

- Nå har jo dette ligget i kortene ganske lenge, så noe sjokk er det vel strengt tatt ikke. At Turboneger i så måte er historie er selvsagt vemodig, skriver han i epost til Dagbladet.

- Turboneger er en av grunnene til at man de siste 15 årene - i rocksammenheng iallfall - har kunnet si at man kommer fra Norge uten å samtidig føle seg nødt til å se duknakket ned i bakken i skam. Deres betydning og posisjon i norsk rock er ikke mulig å overdrive. I USA er merkevaren Turboneger vel så kredibelt og stort som Ole Gunnar Solskjær. De har jo vært et slags rockens Thor Heyerdal, sånn for å formulere meg i seltzerske vendinger, skriver han videre.

Mats Borch Bugge, Musikksjef i NRK P3, er heller ikke overrasket.

-  Det har vært et spørsmål om tid før det ble formalisert at «Hertis» skulle bli «Hans-Erik». Hertis har hele veien understreket det mytiske aspektet ved Turboneger, og har slik sett vært en av de viktigste brikkene i bandet. Han er ingen stor vokalist rent teknisk, men har en enorm — og veldig unorsk — scenepersonlighet. Det har krevet mye mot å være Hank Von Helvete under de verste nedturene. Kanskje har den tydelige iscenesettelsen likevel vært med på å løfte ham. Nå er det andres manus som avgjør om han vil rope "pule" fra scenen, sier Bugge til Dagbladet.

Han tror ikke spørsmålet er om Turboneger klarer å leve videre med en ny vokalist, men snarere om de vil.

- Nå er jo Hertis bandets tredje vokalist, så de har definitivt klart det før. Likevel har hans rolle som frontfigur vokst seg så stor at det nok ville vært ganske meningsløst å fortsette med en ny mann. Når dét er sagt: Hvis det er noen i verden som kan og skjønner dette er det jo bandet selv, og bassist/låtskriver Happy Tom i særdeleshet.

Bugge sier seg enig i at det kan bli vanskelig for Turboneger å fortsette, men legger til: - Merkevaren Turboneger betongsterk, og slik sett vil lojale fans godta det meste. Kanskje Josh Homme eller Dave Mustaine vil tre inn? Uansett er en stor epoke over, og mange med meg vil savne å se en halvnaken Hank foran et erigert rockeband.