GAMBLET: Artisten Hank (Hans-Erik Dyvik Husby) tok en råsjans og ga ut Maggio-låta «Vi mot världen» uten tillatelse. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GAMBLET: Artisten Hank (Hans-Erik Dyvik Husby) tok en råsjans og ga ut Maggio-låta «Vi mot världen» uten tillatelse. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Hank von Helvete covrer Veronica Maggios «Vi mot världen»

Hank von Helvete gir ut låt av svensk superstjerne. Men har ikke spurt om lov

Nå svarer plateselskapet på stuntet.

(Dagbladet): Denne uka har Hans-Erik Dyvik Husby, som ble kjent for folk flest som Hank von Helvete i Turboneger, gitt ut sin egen versjon av Veronica Maggio-låta «Vi mot världen».

Problemet var bare at han og samarbeidspartnerne ikke har fått tak i Maggio og plateselskapet Universal for å høre om de godkjente utgivelsen.

I verste fall kan man risikere å måtte trekke låten tilbake, om opphavspersonen gir tommelen ned for en coverlåt.

Ville møte Maggio

Fredrik Østbye er kamerat med Husby og har samarbeidet med ham på låten. Han forteller at låten ble laget som et stunt.

- Jeg er festivalsjef på Nebbenfestivalen i Lillestrøm. Da jeg fortalte at vi hadde booket Veronica Maggio som headliner til festivalen sa han at han har lyst til å møte henne. Så jeg sa: Ja, lag en coverlåt så jeg har en grunn til å introdusere deg først. Jeg hadde ikke trodd at Hans-Erik kom til å legge så mye ressurser i det, men det ble skikkelig proft, sier Østbye, som også er korist på låten.

De siste to ukene har han forsøkt å få tak Maggios management og plateselskapet Universal Sverige for å gi beskjed om at de har laget en coverlåt og høre om de får gi den ut, men har ikke lyktes.

Nå har de publisert låten likevel, og Dyvik Husby gir den ut under artistnavnet «Hank».

Heller tilgivelse enn tillatelse

- Vi har hatt låten, men man må jo gå til plateselskapet først og spørre om å få gi den ut, og det har vært vanskelig å få tak i dem. Så vi har valgt å stupe i det og be mer om tilgivelse enn tillatelse. Spørsmålet er hva Maggio synes, sier Østbye.

FAN: Hans-Erik Dyvik Husby ville møte Veronica Maggio, så han laget en coverversjon av låta «Vi mot världen». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FAN: Hans-Erik Dyvik Husby ville møte Veronica Maggio, så han laget en coverversjon av låta «Vi mot världen». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Er du litt redd for at de sier at dere ikke får lov til å gi den ut?

- Ja, jeg er livredd! Dette er et stunt, sier han, og ler.

Foreløpig har låten under 1000 avspillinger på Spotify, men Husby og Østbye har allerede sendt låten ut til flere radiokanaler, for å høre om de vil spille den.

Kan ende opp i retten

I Norge er det Tono og NCB som forvalter artistenes økonomiske rettigheter. Ifølge Tono er det lov å framføre eller gi ut coverversjoner av andre artisters låter, så sant de er utgitt eller framført tidligere.

I utgangspunktet kan hvem som helst gi ut slike coverlåter uten å spørre opphavsmannen om tillatelse. Men dersom uttrykket i den nye coverlåten skiller seg veldig fra originalen, bør man spørre om samtykke til publisering.

Om opphavsmannen misliker eller motsetter seg versjonen, kan saken ende opp i retten og artisten kan kreve at coverlåten ikke skal bli framført eller gitt ut lenger, opplyser Tono overfor Dagbladet.

- Godkjent som cover

Johanna Lomgren er tekstansvarlig hos Universal Music publishing i Sverige, og arbeider med copyright for låter og utgivelser. Hun forteller at man ikke trenger tillatelse for å spille enkle coverlåter så lenge de ikke er endret på noe vis.

- Hvis han har forandret teksten, oversatt den eller endret melodien og arrangementet - da må han søke om tillatelse først, sier hun, og forklarer at det kan bli et vurderingsspørsmål fra sak til sak.

Etter å ha hørt gjennom Hank von Helvetes coverversjon av «Vi mot världen» sammen med en kollega, kommer Lomgren med sin avgjørelse:

- Vi har hørt på låten, og han behøver ikke fundere om han får tillatelse eller ikke lenger. Vi godkjenner den som en cover, sier hun.

Hans-Erik Dyvik Husby forteller til Dagbladet at han synes det er veldig hyggelig at de har godkjent låta.

- Vi håper også at det oppleves hyggelig av Veronica Maggio å få bamseklem av en gammel rocker, sier Husby.

Han forteller at de følte at låta var gjort ryddig og at det var tydelig at det var en hyllest, men at de var klare til å fjerne den raskt om den ikke ble godkjent.

VIKARIERTE: Kongen av OL trengte bare en medisinsk test for å nå toppen av karrierestigen, men legenden Arne Scheie tvilte på kongens fysiske form. Dermed ble Hank von Helvete hanket inn som vikar. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer