SCIENTOLOGIREKLAME: Hans Erik Dyvik Husby er for tiden profilert Idol-dommer, og en svært verdifull reklameplakat for scientologibevegelsen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SCIENTOLOGIREKLAME: Hans Erik Dyvik Husby er for tiden profilert Idol-dommer, og en svært verdifull reklameplakat for scientologibevegelsen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Hank von Hubbard

Hans Erik Dyvik Husby er blitt rusfri med scientologimetoder. Det fritar verken ham eller scientologikirken for kritikk.

Kjært barn har mange navn: Hank, Hans Erik, Hertis. Hans Erik Dyvik Husby har siden Turboneger gjorde sitt comeback i 2002 vært en morsom, rar og elskelig kjæledegge i den norske offentligheten. Åpen om rusproblemer, veltalende og med en sjelden tiltrekningskraft på scenen enten han har vært rockevokalist, Jesus (i Jesus Christ Superstar) eller Cornelis Vreeswijk.

I 2009 ble han rusfri på Narconon-senteret i Sverige, som drives av Scientologikirken. En personlig seier for ham, og noe som alle med empatisk sans vil føle en ubetinget glede over. Dessverre har han brukt dette som utgangspunkt for et slags personlig korstog mot psykiatrien, under scientologibevegelsens fane. Dagbladet har skrevet om hans videreformidling av twittermeldinger fra scientolog-organisasjonen CCHR, og avslørt han og makker Trygve Haugs henvendelser til norske barne- og ungdomsskoler med tilbud om foredrag basert på læren til L. Ron Hubbard — scientologbevegelsens svært omstridte grunnlegger. I den siste saken kom kunnskapsminister Kristin Halvorsen på banen, og ba Hank ligge unna. På twitter, og i et intervju i VG, gir Dyvik Husby tydelig uttrykk for at han er sår over kritikken.

Scientologibegevelsen er en lukket sekt, som ifølge kritikerne utnytter medlemmene psykisk og økonomisk. Utad fronter de seg med sin kamp mot psykiatrien. Det er en potensielt livsfarlig lek med menneskers liv, basert på den enøyde oppfatning at all psykiatri er skadelig. Psykiatrien kan selvsagt ikke fritas for all kritikk, men å hevde at psykiatrien utelukkende er skadelig hører inn under kategorien konspirasjonsteorier. Under dekke av faglighet og saklig kritikk forsøker organisasjoner som CCHR å undergrave en vitenskapelig fundert fagretning som hjelper enormt mange mennesker. Dyvik Husby trenger ikke å gå lenger enn til sin tidligere bandkompis Thomas Seltzer, som i et intervju med Dagbladet har fortalt at antidepressiva har hjulpet ham i forbindelse med en avrusning. Psykiatriske pasienter er en utsatt gruppe mennesker, som mange mener scientologibevegelsen kynisk utnytter. For datteren til tidligere stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo gikk det galt. Hun tok sitt eget liv etter en svært nedslående konklusjon fra en personlighetstest utviklet av scientologene.

Dyvik Husby sier selv at han ikke er scientolog, og at den eneste kirken han er medlem av er den norske statskirken. Det hjelper lite, så lenge han markedsfører scientologenes budskap. Det er forståelig at hans egen vei ut av rusavhengighet har gitt ham tro på sine medhjelpere, men samtidig som dette er en formildende omstendighet betyr det også at han i denne sammenhengen ikke er til å stole på.
Her i Norge er problemet med scientologene lite synlig, men i USA er psykiatere bekymret over utviklingen. At Dyvik Husby er i ferd med å gjøre seg til Norges Tom Cruise er først og fremst overraskende og skuffende, men også farlig.