Hanks på vei mot ny Oscar

«Cast Away» er et enmannsshow. Tom Hanks holder seg selv og oss i live på en øde øy i godt over to timer.

Det kunne virket som de fem årene hans Chuck Noland sitter strandet i Stillehavet, men med Hanks\' uanstrengte spillestil, hans naturlige tilnærming til en skjebne moderne mennesker ikke er skapt for, går det svært bra. Få skuespillere formidler hverdagshelter som Tom Hanks.

Transportselskapet FedEx får ellers uvurderlig reklame. Noland er ansatt der, og vi ser ham på farten verden rundt, før den ulykksalige flystyrten bringer ham i land på øya. Overlatt til seg selv ser vi ham streve med å skaffe mat, drikke, tenne ild, unngå livstruende skader og prøve å gjøre seg synlig for eventuelle fly. En volleyball fra en ilanddrevet FedEx-pakke blir med blod påmalt ansikt og får navnet Wilson. Wilson blir Chucks samtalepartner.

Han er av naturlige grunner svært fåmælt, så «Cast Away» er langt fra snakkesalig. Det gjør ikke Hanks\' prestasjon mindre at han holder oss på tå hev nesten utelukkende med sitt tause, kløktige slit - den fysiske forandringen må ha vært et slit å oppnå.

Denne livskampen tar mye av luven fra spesielt innledningssekvensen og Hanks\' samspill med en lysende uinteressant Helen Hunt som kjæresten Kelly. Den kunne med fordel ha vært kuttet ned. Bortsett fra det holder rutinerte Robert Zemeckis en dempet, fin stil gjennom hele dramaet og unngår anstrengte skrekkeffekter mer høyrøstede regissører kunne falt for.

Toms kveld, altså, opplagt et innlegg for en tredje Oscar til en sympatisk skuespiller.

<B>HANKS ALENE:</B>Tom Hanks alias Chuck Noland overlever en flystyrt og må greie seg alene på en øde øy - en storartet prestasjon av skuespilleren, som bærer Zemeckis´s film.