Hanks som drapsmaskin

VENEZIA (Dagbladet): Hollywoods gromgutt nummer en, Tom Hanks (46), har tørket av seg fliret og tatt fram maskingeværet. I sin nye film, «Road to Perdition», spiller han for første gang «the bad guy».

- Jeg ser ikke dette som et stort sprang. Privat er jeg fortsatt en gentleman, sier Tom Hanks og smiler like skjevt som alltid.

Han er kjent som Mr. Nice Guy, den snilleste gutten i Hollywood-klassen, men tror ikke publikum vil ha problemer med å akseptere ham i den nye rollen.

- Jeg er skuespiller, og som skuespiller lengter du alltid etter å gjøre nye ting. Jeg ville straks ha hoppet på sjansen til å få spille Shakespeares «Rikard III» eller Jago i «Othello», legger han til.

Kurtiserte Newman

Men skurkedebuten kommer altså i «Road to Perdition», et mørkt gangsterdrama regissert av Sam Mendes. Dette er britens «vanskelige andrefilm» etter Oscar-sankeren «American Beauty». «Road to Perdition» har fått delt mottakelse i USA, og som en opptakt til Europa-lanseringen deltar den i hovedkonkurransen på Filmfestivalen i Venezia. Sam Mendes, Tom Hanks og filmselskapet 20th Century Fox satte inn PR-støtet i Italia i går.

- Jeg hadde Tom Hanks i tankene allerede da jeg begynte å skrive manuset, forteller Mendes. Mannen i den andre hovedrollen hadde han også klart for seg; det måtte bli veteranen Paul Newman.

- Paul Newman jobber ikke mye lenger, og jeg måtte kurtisere ham lenge før han endelig sa ja, sier Mendes. Regissøren har hatt søkelyset på seg konstant etter suksessen med «American Beauty», og interessen avtok ikke da han ble sammen med Kate Winslet.

Fedre og sønner

«Road to Perdition» kretser rundt Michael Sullivan (Hanks), den nådeløse torpedoen til John Rooney (Newman), en irsk mafiaboss i Chicago på 1930-tallet. Mafiabossen har oppdratt torpedoen som sin egen sønn, men det nære forholdet mellom dem settes på prøve. Når Sullivan junior (Tyler Hoehlin) finner ut hva pappa egentlig gjør på jobben, begynner den lange veien til Perdition. Tittelen har dobbel betydning; Perdition er navnet på småbyen i USA dit far og sønn reiser - men kan også bety helvete og evig fortapelse.

- Jeg kunne aldri laget denne filmen hvis jeg ikke var far selv, sier Tom Hanks, som har fire barn.

- Man gjør så godt man kan som forelder, men det vil alltid komme kvelder da du går til sengs og lurer på hva galt du gjorde den dagen som vil merke barna for livet, sier han.

Det overordnede temaet i filmen er to fedre som beskytter sine sønner. Torpedoen Sullivan er en drapsmaskin - men han er fast bestemt på at sønnen ikke skal velge samme skjebne som ham.

- Jeg opplever tross alt min rollefigur som en dypt moralsk mann, sier Hanks.

Filmen har norsk premiere 4. oktober.

NY ERFARING: Tom Hanks viser seg fra en farligere side enn vanlig i sin nye film. Men privat er han like blid. - Filmfestivalen i Venezia er fantastisk. Ikke bare får jeg se den vakre San Marco-plassen, jeg treffer også folk som Catherine Deneuve, sier han.
MED REVOLVER: Tom Hanks i en ny rolle - som «bad guy» - i filmen «Road To Perdition», som får norsk kinopremiere i oktober.