Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hanne-Vibeke Holst

Roman som aldri når mye over ukebladnivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra Danmark kommer nå første bind i en trilogi, «Thereses tilstand» av Hanne-Vibeke Holst. Trilogien har vært en stor opplagssuksess med mer enn 200000 solgte eksemplarer. Det er nok liten tvil om at boka også vil treffe lesere her hjemme. Temaet er velkjent og det er populært: en ung, urban kvinnes leting etter lykken.

Den unge tv-journalisten Therese jobber hardt, og er redd menn. Karrieren er viktigere enn et bindende forhold. Men mot sin vilje, i hvert fall mot planen, møter hun Mr. Right, den lidenskapelige og vakre Paul. Han vet hva han vil, han vil ha henne, og vips er hun kjæresten hans, et lite vips til og hun er gravid. Thereses store drøm om å bli korrespondent i Russland ser ut til å falle i grus.

Vi følger Thereses kamp mot egne negative følelser overfor både mann og foster, samtidig som hun møter fordommer hos sjefen, en gammel gris av en redaktør. At Therese er redd for forpliktelser, kunne kanskje vært et spennende tema, men dessverre blir boka ren følelsesunderholdning for de kvinnelige massene. Leseren svelger glatt barske Thereses traumer, lengsler og dilemmaer uten å bli berørt, før hun gumler videre. For forfatteren skriver godt, men altså ukebladgodt, effektivt, morsomt og ganske så kjekt. Litt spennende, litt romantisk og bittelitt glamorøst. Altså, hakket over ukebladnivå, men ikke mer. Oversettelsen flyter stort sett bra, men er preget av en del dansk setningsbygging og også få, men grove feil.