Hannibal Lecter er tilbake

- Anthony Hopkins? Hva så? Det var bedre første gang, skriver en anmelder.

Til helga kommer seks nye filmer til norske kinoer. Du kan sjekke statusen hos førstegenerasjons svensker, være med på blodhevn i Brasil eller lengte etter grønt kort på Cuba. Eller bli skikkelig skremt.

Sjekk filmprogrammet og hva de utenlandske avisene skriver nedenfor.

Tidligere har vi sett Hannibal Lecter i Jonathan Demmes «Nattsvermeren» (1988) og Ridley Scotts «Hannibal» (1999). Storfilmen «Den røde drage» avslutter trilogien om Hannibal Lecter. Denne gangen er det Brett Ratner som har regien.

Den røde drage

En seriemorder er løs. Han biter, kvester og dreper uskyldige offer. Politiet står helt uten spor.

Syv år før han skrev «Nattsvermeren» kom Thomas Harris med romanen «Den røde drage». Her introduseres vi for den briljante psykiateren som ble morder; Dr. Hannibal Lecter, FBI-etterforskeren Will Graham og massemorderen kjent som Tannsjarmøren.

Hannibal Lecter er denne gang tvangsinnlagt ved Baltimore State Hospital. Her soler han seg i glansen av sine tilhengere, menn som høster inspirasjon av Lecters suverene psyke. En av hans største fans bidrar med å slakte intetanende sovende familier ved fullmåne. Han kaller seg den røde drage eller Tannsjarmøren.

FBI-etterforskeren Will Graham lyktes med å få Hannibal Lecter i sikker forvaring. Nå kobles han motvillig inn i saken igjen.

Thriller med Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Harvey Keitel, Emily Watson.

Filmens nettsider

- Anthony Hopkins? Big deal! Vi har allerede sett «Nattsvermeren» og «Hannibal» og det var bedre første gangen, skriver Salon.

Rolling Stone er enig:

- Mangler inspirasjon og originalitet, heter det i anmeldelsen.

Bak solen

Året er 1910. 20-årige Tonho Breves får beskjed fra sin far om å hevne drapet på sin eldre bror, et resultat av en gammel krangel om landområder mellom to nabofamilier. Men Tonho vet at om han oppfyller farens ønske kommer nabofamilien til å ta hevn.

På hver families vegg henger portretter av de døde. Og deres blodige skjorter henges opp. Regelen er at det neste drapet ikke kan skje før blodet har blitt gult. Tonho har bare en måned igjen å leve om han dreper naboen.

Han dras mellom å gjøre sin plikt og gjøre opprør mot sin far.

Brasiliansk drama fra regissør Walter Salles, mannen som lagde «Brasils hjerte». Med José Dumont, Rodrigo Santoro, Rita Assemany, Ravi Ramos Lacerda.

Filmens offiselle nettside.

Filmen er nominert til en rekke priser, og fikk den lille gulløven fra filmfestivalen i Venezia. Det mangler heller ikke på gode kritikker fra utenlandsk presse.

- Fullastet med visuell poesi. Filmens tema er søskenkjærlighet i all sin ekstremitet, skriver Village Voice.

- En av årets beste filmer, skriver Los Angeles Weekly.

Dirigentens valg

Major Steve Arnold (Harvey Keitel) skal bevise at den anerkjente dirigenten Wilhelm Furtwängler (Stellan Skarsgård) var en støttespiller for nazistene.

I det sivile etterforsket major Arnold forsikringssvindel. Han bruker samme taktikk for å finne sannheten om Furtwängler. Major Arnold er rettvinklet og pliktoppfyllende, med blind tro på at rettferdigheten skal oppfylles.

Wilhelm Furtwängler (1886-1954) regnes som en av det 20. århundres største opera- og orkesterledere. Han arbeidet i Tyskland under nazistyret, og gjestedirigerte over hele Europa og i USA. Han ble tilbudt stillingen som dirigent for New York-filharmonien i 1936, og likedan for Chicago symfoniorkester i 1949, men måtte avstå som følge av beskyldninger om nazisympatier ved begge anledninger.

Multi-europeisk drama med Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Moritz Bleibtreu

Filmens nettsider

- Denne filmen burde ha fungert. Den har elementene i en god film. Et interessant tema, en reflektert regissør, to gode skuespillere. Men alt i alt er det noe som mangler, skriver Exclaim.

- En intelligent, kompleks og mektig film som tar opp et av de mest problematiske menneskelige temaene, skriver Urban Cinefile.

Grabben i graven bredvid

Ved sin manns gravstøtte møter 30 år gamle Desiree bonden Benny, som besøker graven til sin mor. Dragningen mellom de to er uforståelig og uunngåelig. Hun er en urban akademiker og bibliotekar. Han er en robust og enkel gutt fra landet. Tross motstridende interesser, venner og personligheter fortsetter de to å møtes.

Hun er skeptisk og på jakt etter noe helt annet enn fjøsluktende Benny. Men Benny er overbevist om at han har funnet kvinnen han vil dele livet sitt med, og gjør det han kan for å overbevise Desiree.

Romantisk komedie fra «Beck»-regissøren, Kjell Sundvall med Elisabeth Carlsson, Michael Nyqvist.

Aftonbladet gir tre av fem stjerner.

Nada +

Å tilbringe resten av livet i det cubanske postvesenet er langt i fra det Carla vil slå seg til ro med. Drømmene går i retning nærmere Miami, der hennes foreldre befinner seg.

Men mens hun venter på lykken gjør hun visse grep for å gjøre jobben morsommere. Carla begynner å åpne fremmede brev og til og med svare på dem i adressatens navn. Hun velger ut brev av den romantiske typen, og får dermed også et innslag av etterlengtet kjærlighet i sitt eget liv. Plutselig vinner hun i det årlige grønne-kort-lotteriet.

Cubansk komedie med Thais Valdés, Naco Lugo, Daisy Granados.

Vingar av glas

En niendedel av den svenske populasjonen består av immigranter. Dette er historien til en iransk familie. Nazli på 19 er født i Sverige og vil gjerne være svensk. Hun kler seg i korte skjørt og trange topper, har tatovering og kjører motorsykkel og kaller seg Sara.

Hennes eldre søster Mahin innfinner seg med sine muslimske røtter og aksepterer gladelig et arrangert ekteskap med Hassan. Nazli tilbys til sin kjekke og voldelige fetter Hamid. Men hun vil ikke. Hun takker imidlertid ja til en jobb i hans videobutikk, med fatale konsekvenser. Der forelsker hun seg nemlig i svenske Johan.

Svensk film med Sara Sommerfeld, Alexander Skarsgård, Said Oveissi

Reggisør Reza Bagher, førstegenerasjons svenske, debuterer med denne filmen.

- Ambisiøst, men fylt av debutskavanker, skriver Cinama.se.

Aftonbladet er mer fornøyd, og gir fire av fem stjerner.

Er du interessert i film? Delta i Kinosjef 2002 og vinn kule premier!