Anmeldelse: David Lagercrantz, Millennium, Hun som må dø

Hans beste Millennium-bok

David Lagercrantz' kontroversielle Millenium-avslutning ender, mirakuløst nok, ganske elegant.

VED VEIS ENDE: David Lagercrantz er ute med tredje og siste bok i Millennium-serien, som han overtok etter avdøde Stieg Larsson. Foto: NTB SCANPIX
VED VEIS ENDE: David Lagercrantz er ute med tredje og siste bok i Millennium-serien, som han overtok etter avdøde Stieg Larsson. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Om du søker på David Lagercrantz på Youtube, vil du finne en haug med video-snutter om Millennium-bøkene. På en av dem står forfatteren på Lundegatan i Stockholm, og peker på noen vinduer. Han forteller at akkurat der vokste Lisbeth og tvillingsøsteren Camilla Salander opp. Det var her de ble terrorisert av faren, den russiske psykopaten Alexander Zalachenko.

De to søstrene hater hverandre intenst, og Lagercrantz lover at vi i denne avsluttende boka får svaret på hvem av dem som tar livet av den andre.

Død tigger

Youtube-snutten er til forveksling lik en nyhetsreportasje, noe som er en anelse tankevekkende, i og med at boka blant mye annet handler om falske nyheter. Men så har det da ikke manglet på oppfinnsomme og ganske rå promoteringer av Lagercrantz' kontroversielle fortsettelse av Stieg Larsons Millennium-trilogi. I 2015 kom «Det som ikke dreper oss». To år senere «Mannen som jaget sin egen skygge».

Begge helt greie actionthrillere, men med svakheter som gjorde at de fikk en ganske lunken mottagelse.

Denne boka åpner med at en illeluktende tigger blir funnet død. Han ville blitt glemt, hadde det ikke vært for en iherdig rettsmedisiner. Tiggerens kropp avdekker at han har vært gjennom ekstreme påkjenninger. Han er umulig å identifisere, men hun finner en lapp i jakka hans. Der står telefonnummeret til Milleniums stjernereporter Mikael.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer