KOMMENTARER

Hans død skaper politisk dramatikk

Antonin Scalia var en konservativ dommer i USAs høyesterett. Men han var en provoserende juridisk tenker som fikk innflytelse gjennom den debatt han satte i gang.

DOMMER ANTONIN SCALIA: Hans død har skapt ny spenning i den amerikanske valgkampen. Foto: NTB Scanpix
DOMMER ANTONIN SCALIA: Hans død har skapt ny spenning i den amerikanske valgkampen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dommer Antonin Scalia var flere ganger i Norge og foreleste om sitt fag. Ved hans død sist lørdag er det naturlig å spørre om denne konservative juristen hadde noe å tilføre et relativt liberalt norsk juristmiljø.Svaret er ja.

Men det skyldes verken hans konservative juridiske profil som dommer eller hans spesielle juridiske teori. Først og fremst skyldes det at Scalia var spissformulert, elegant og hadde stor intellektuelle kapasitet. Jeg hadde gleden av å overvære et par av hans forelesninger, og det som sitter igjen i minnet er hans klare resonnementer og hans treffsikre vidd.

Mot slutten av sitt liv som rettslærd, hvorav over 30 år i USAs høyesterett, hadde Antonin Scalia avansert fra å være en outsider som provoserte til debatt og som aldri la skjul på at han elsket nettopp det, til å bli en høyt respektert dommer og juridisk teoretiker, ikke bare blant konservative, men også i liberale kretser. Han var kontroversiell og konstruktiv på en unik måte.

Hans betydning lå ikke i de domsslutningene han var med på og de dommene han skrev. Han måtte ta mange nederlag. Han oppga f. eks. å endre høyesterettsdommen som i sin tid ga selvbestemt abort i USA, enda han var en katolikk som tok dogmene på alvor. Så hadde han da også ni barn. Men her støtte han på en juridisk tradisjon: Høyesterett er tilbakeholden med å endre dommer den har avsagt. Dens prejudikater får stå. Han var heller ikke konsekvent i sin juss. Som konservativ var han for at mest mulig makt skulle ligge hos delstatene, men så bort fra at det var flertall i delstatene for Al Gore mot George W. Bush da valgoppgjøret i 2000 endte i retten, og den konservative Bush ble dømt til president.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer