Hans geniale idé: Å bygge hus av papp og papir

Nå får Shigeru Ban «arkitekturens nobelpris» for det.

KUNSTGALLERI: Pompidou-senteret i Metz er Shigeru Bans kanskje mest kjente bygning. Alle foto: SCANPIX/AP
PAPP: Interiøret i Pompidou-senteret er laget av papprør.
SOM DORULLEN: Katedral i New Zealand laget med bærebjelker som er som forstørrede versjoner av røret innerst i dorullen.
LETT OG BILLIG: Papp- og papirhus er billige å lage og lette å frakte og har blitt brukt i humanitære katastrofer. Her Shigeru Bans midlertidige husly til de rammede av jordskjelvet i Kobi i 1995.
FÅR PRIS: Shigeru Ban er tildelt arkitekturprisen Pritzker.

(Dagbladet): Årets Pritzker-pris, arkitekturens mest prestisjetunge, går til den 56 år gamle japaneren Shigeru Ban. Ban er kjent som pionér i arbeidet med å utvikle bygninger av papp og papir.

Pompidou-senteret i Metz i Frankrike, reist i 1977, er blant hans bygninger som er konstruert rundt en tunnel laget av papp. Katedralen i Christchurch på New Zealand holdes oppe av tykke, tømmeraktige bjelker som i virkeligheten er det samme materialet som røret innerst i dorullen.

- Når du tømmer en rull papir er det alltid papprør til overs. De er så sterke og fine at jeg tar vare på dem. En dag besøkte jeg fabrikken som produserer dem, og fikk vite at de kan lages i hvilken lengde og diameter som helst, sier Shigeru Ban til The Guardian.

Størst praktisk betydning har innovasjonene hatt for arkitektens ikke ubetydelige humanitære innsats. Enkle hytter laget av lette og billige papprør har blitt masseprodusert og distribuert i katastrofeområder, slik som i etterkant av folkemordet i Rwanda i 1994 og jordskjelvet i Kobe året etter.

Ban har også markert seg som en kritisk stemme i den faglige debatten - blant annet mener han at hans kolleger gjør for liten innsats for samfunnet som helhet.

- Ikke at jeg er imot å bygge monumenter, men jeg tror vi kan gjøre mer for folket. Arkitekter er ikke opptatt av midlertidig husvære fordi vi er for opptatt med å bygge ting for de priviligerte, sa han nylig i et fordrag ifølge New York Times.

Det er andre år på rad at prisen går til en japaner, etter at Toyo Ito, mannen bak JFK-biblioteket i Boston, fikk den i fjor. Også i 2010 gikk prisen til Japan. Den er vunnet av skandinaver to ganger etter at den ble innstiftet i 1979; norske Sverre Fehn i 1997 og danske Jørn Utzon, som tegnet operahuset i Sydney, i 2003.