- Hans Jæger bedre enn sitt rykte

Ketil Bjørnstad har skrevet bøker om Oda Krohg og Edvard Munch. Nå har han skrevet 600 sider om bohemenes høvding.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Godbiter om Jæger

- Jeg ble ferdig med boka nå i natt...

Ketil Bjørnstad rister litt på hamsen og blunker tungt med sine store, melankolske øyenlokk. Han er bohemblek av mangel på nattesøvn, men tydelig lettet over at det hele er over. Ikke bare har han fullført et løp som begynte midt på 1970-tallet, da han slo til med en musikal bygd på Hans Jægers drøm om Patagonia, det forjettede land i Sør-Amerika. Bjørnstad har omsider skrevet en biografi bygd på Jægers beryktede liv i Kristiania, som tilhenger av fri kjærlighet, som bohemkonge, som gambler og fantast, anarkist og forfører.

Men mer enn det: Bjørnstad sitter der søvndrukken og bedyrer at nå er det slutt. Nå har han skrevet om Oda Krohg, Edvard Munch og Hans Jæger. Nå setter han punktum. Nå forlater han bohemtida for godt.

- Et løfte, Bjørnstad?

- Ja, nå må jeg finne på noe annet å drive med. Jeg lagde «Leve Patagonia» i 1978 i et slags ungdommelig overmot, sammen med folk som Cornelis Vreeswijk, Ole Paus og Lill Lindfors. Siden har det gått slag i slag. Og Jæger har for meg vist seg å være et utrolig fascinerende menneske. Dette har vært som å gå til fots gjennom en Dostojevskij-roman.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer