Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Hans moralprekener og forkynnelsen av Guds ord var det eneste rette. Det han mente, det var loven

Ny bok avslører detaljer om Odd Børretzens strenge barndom.

 BIOGRAFI:  Den nye boka «Odd Børretzen - et langsomt liv» avslører flere ukjente historier fra Børretzens liv. Den folekjære artisten og forfatteren døde for ett år siden. 
Foto: Jørn H. Moen /Mikkel Moen Larsen/ Dagbladet
BIOGRAFI: Den nye boka «Odd Børretzen - et langsomt liv» avslører flere ukjente historier fra Børretzens liv. Den folekjære artisten og forfatteren døde for ett år siden. Foto: Jørn H. Moen /Mikkel Moen Larsen/ Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): «Odd fikk en idyllisk barndom der ingen drakk og ingen slo ham, men moralske påbud la mange av livets gleder i skyggen av synd og skam. Virkeligheten besto bare av voksne mennesker med orden i klærne og orden i språket. Han så aldri voksne skrike, danse på bordene eller opprømt kysse barn i ansiktet.»

I den nye biografien «Odd Børretzen - et langsomt liv» blir vi bedre kjent med den folkekjære artisten og forfatteren Odd Børretzen, og boka letter på sløret om både hans strenge barndom og om hans to ekteskap - og bruddene.

• Kona Eva avslører også flere detaljer om hvorfor Odd flyttet fra henne overfor Dagbladet. Les saken her.  (Krever pluss-abonnement)

Streng pietistisk barndom I boka blir Børretzens barndom beskrevet som svært streng og pietistisk, og det kommer fram at han hadde et anstrengt forhold til sin far, Jacob.

«Oddemanns virkelighet besto i at Gud så alt og at faren bestemte alt», står det i boka.

Farens jernhånd skal ha preget han mye, og skal ha gjort han engstelig og gitt ham problemer med å uttrykke følelser.

Odd vokste opp med familien på Fister i nåværende Hjelmeland kommune. Foreldrene møtte hverandre i Finnmark, der faren Jacob jobbet som samemisjonær og moren jobbet som sykepleier. Da Odd var tre år flyttet familien sørover, nærmere bestemt til Grorud i Oslo, før de til slutt flyttet videre til St. Hanshaugen i sentrum.

Begge foreldrene var troende kristne, men Jacob var spesielt opptatt av kristen moral og etikk. Odd vokste opp med tanken om at «djevelen kom og tok ham», dersom han ikke oppførte seg ordentlig.

«Hans moralprekener og forkynnelsen av Guds ord var det eneste rette. Det han mente, det var loven, og alle skulle lystre ham. Det var ikke tvil om hvem som var lederen i huset.», står det i boka.

Han hadde imidlertid et desto bedre forhold til sin mor, som beskrives som varm og kjærlig.

«Kjærligheten og tryggheten fra mor ble viktig for ham der faren representerte noe stramt han sjelden forsto seg på.»

Det kommer også fram i boka at foreldrene holdt seg mye for seg selv, og at de gjerne tok avstand fra fremmede.

Forfatteren bak biografien, Katrine Bjerke Mathisen, føler hun ble godt kjent med Børretzen i arbeidet med biografien.

- Preget av barndommen - Jeg fikk tydelig inntrykk av at hans barndom og forholdet til faren preget han mye igjennom livet, og det har derfor blitt sentralt i boka, sier hun til Dagbladet.

Også Børretzens tidligere kone Eva Bødtker-Næss forteller at Odds barndom preget han mye i livet.

- Ja, jeg kjenner absolutt igjen den beskrivelsen, sier hun til Dagbladet.

Spesielt husker hun én episode der hun skjønte at forholdet hans til faren var noe annerledes.

- Han skulle forsøke å gi faren en klem, og jeg har aldri sett en person hoppe sånn bakover. Det var tydelig at de ikke klemte hverandre i den familien, sier hun.

• Les om Evas tanker rundt Odds død her. (Krever pluss-abonnement)

 VAR GIFT:  Odd Børretzen og Eva Bødtker-Næss var gift i 30 år, før Børretzen flyttet ut i 2005. Hun har bidratt til den nye biografien «Odd Børretzen - et langsomt liv».
Foto: Mette Randem / Dagbladet
VAR GIFT: Odd Børretzen og Eva Bødtker-Næss var gift i 30 år, før Børretzen flyttet ut i 2005. Hun har bidratt til den nye biografien «Odd Børretzen - et langsomt liv». Foto: Mette Randem / Dagbladet Vis mer